רפואת ריאות

מומחים בינ”ל לבריאות הציבור: התנהלות הממשלה היא הסיבה לעלייה בשיעור המעשנים בישראל

ע”פ דיווח בדהמרקר, מכתב גלוי שמפרסם אחד המומחים המובילים בעולם לבריאות הציבור, פרופ’ מרטין מק’קי הבריטי , מדינת ישראל, שנחשבה בעבר כאחת המובילות בתחום המאבק בעישון, מפגרת כיום באופן ניכר אחרי מדינות רבות בנושא המאבק בעישון.

למעשה ישראל הפכה למסוג של case study ,כיצד התנהלות לא נכונה של הרשויות בתחום הגמילה מעישון מובילה להדרדרות, ולעלייה במספר המעשנים.

פירסום זה מגיע בעקבות דו”ח העישון האחרון בישראל ממנו עולה שבשנה האחרונה חלה עלייה בשיעור המעשנים ל-22.5% , נתון שהתקבל על ידי המומחים בתדהמה ואכזבה.

מחברי המסמך מסבירים את הנתון המדאיג כך  :

“האיסור החלקי בישראל על פרסום טבק, המוגבל רק לפרסומות המכוונות לילדים, ידוע בחוסר היעילות שלו. יש עדויות ברורות לכך שרק איסור מקיף הוא אפקטיבי. ישראל דחתה את השימוש באזהרות גרפיות על קופסאות הסיגריות — שכעת נדרשות על פי חוק באיחוד האירופי ונמצאות בשימוש במדינות אחרות רבות — שהן יעילות מאוד בהפחתת העישון, בעיקר בקרב בני נוער שמתחילים לעשן. ישראל גם מטילה על טבק לגלגול מס בשיעור נמוך הרבה יותר מאשר על סיגריות רגילות, ובכך מחלישה נשק קריטי במאבק נגד העישון.

אנחנו חוזרים שוב ושוב להחלטות שנעשו על ידי שר הבריאות הנוכחי, יעקב ליצמן, שהתנגד לאיסור מקיף על מודעות לסיגריות, ושתיאר אזהרות גרפיות כ’לא אסתטיות’. כמו כן, שר האוצר, משה כחלון, מתנגד להעלאת המס על טבק לגלגול”.

במסמך המומחים יש גם התייחסות לפרשת הסיגריה החדשה של פיליפ מוריס, אייקוס, אשר ליצמן אישר הפצתה לא כמוצר טבק שעליו חלות מגבלות פירסום ומיסוי, כשרק לאחר עתירה לבג”צ שונתה ההוראה והוחלט לראות באייקוס כמוצר טבק.

תגובת משרד הבריאות מובאת בכתבה כדלקמן :

ממשלת ישראל ומדינת ישראל מחויבים למלחמה בעישון, ללא קשר לשיעור המעשנים. המחויבות לא היתה נפגעת גם אם השיעור היה יורד. במהלך השנים, כולל בשנים האחרונות, פעל משרד הבריאות במגוון כלים להקטנת העישון — החל מהרחבת המגבלות על עישון במקומות ציבורים, כולל איסור מוחלט על עישון במוסדות חינוך וכלה בניסיון לקדם את התיקונים לעיוותי המס שנמצאים לפתחו של משרד האוצר. המשרד פועל גם בתחום הגמילה מעישון, ובימים אלה שוקד על תיקון החוק להגבלת שיווק ופרסום של מוצרי טבק. בנוסף, המשרד פעל להחלת הרגולציה על המוצר אייקוס, רגולציה שקיימת במדינות רבות בעולם כמו שווייץ. בכל הנוגע לפגישות עם נציגי תעשיית הטבק, חשוב להדגיש כי אין איסור באמנה להיפגש עם התעשייה. האמנה מדגישה כי אם יש צורך מקצועי ניתן להיפגש, אך יש לצמצם את מספר הפגישות למינימום הנדרש, וכן לדווח על כך. כך נהג ונוהג משרד הבריאות“.

לכתבה בדהמרקר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה