טיפול ב-Sertraline אינו מקל על דיכאון בחולים עם מחלת כליות כרונית (JAMA)

טיפול ב- Sertraline אינו מביא להקלה על תסמיני דיכאון בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר CAST, אשר פורסמו בכתב העת JAMA.

מאחר והיעילות והבטיחות של תרופות ממשפחת SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) אינן ידועות בחולים עם מחלת כליות כרונית, מטרת המחקר הייתה לקבוע אם הטיפול ב- Sertraline מביא לשיפור תסמיני דיכאון בחולים עם מחלת כליות כרונית והפרעת דיכאון מג’ורית.

מחקר CAST (Chronic Kidney Disease Antidepressant Sertraline Trial) הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, שכלל 201 חולים עם מחלת כליות כרונית בשלב 3, 4, או 5, שאינם תחת טיפולי דיאליזה וטופלו בשלושה מרכזים בארצות הברית. שאלון Mini Neuropsychiatric Interview שימש לביסוס הפרעת דיכאון מג’ורית.

לאחר שבוע הרצת פלסבו, המשתתפים חולקו לטיפול ב- Sertraline (102 חולים) למשך 12 שבועות במינון ראשוני של 50 מ”ג/יום (העלאת מינון עד 200 מ”ג/יום על-בסיס סבילות ותגובה) או לפלסבו תואם (99 חולים).

התוצא העיקרי היה שיפור בחומרת תסמיני דיכאון מתחילת המחקר עד לאחר 12 שבועות, כפי שנקבע לפי מדד QIDS-C16 (Quick Inventory of Depression Symptomatology-Clinician Rated), עם מדדים הנעים בין 0-27, כאשר הבדל בעל חשיבות קלינית מינימאלית מוגדר כשתי נקודות. תוצאים משניים כללו שיפור באיכות החיים ואירועים חריגים.

במסגרת המחקר חולקו באקראי 201 חולים, בגיל ממוצע של 58.2 שנים. הניתוח הראשוני כלל 193 חולים עם לפחות הערכת תוצא אחד לאחר ההקצאה האקראית. בתחילת המחקר, מדד QIDS-C16 עמד על 14 בקבוצת Sertraline (97 חולים) ועל 14.1 (2.4) בקבוצת הפלסבו. חציון משך ההשתתפות עמד על 12 שבועות וחציון המינון שניתן לחולים עמד על 150 מ”ג/יום, ללא הבדל מובהק בין הקבוצות.

השינוי במדד QIDS-C16 עמד על 4.1- נקודות בקבוצת Sertraline ועל 4.2- נקודות בקבוצת הפלסבו. לא תועדו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בשינוי במצב הבריאותי הכולל לפי דיווח המטופלים לפי סקר Kidney Disease Quality of Life Survey (מדד חציוני של 0 נקודות בקבוצת Sertraline לעומת 0 נקודות בקבוצת הפלסבו).

בחילות או הקאות תועדו בשכיחות גבוהה יותר בקבוצת Sertraline לעומת פלסבו (22.7% לעומת 10.4%, בהתאמה), כמו גם שלשולים (13.4% לעומת 3.1%, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בקרב חולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית ומחלת כליות כרונית, שאינם תחת טיפולי דיאליזה, הטיפול ב- Sertraline למשך 12 שבועות לא הביא להקלה גדולה יותר בדיכאון, בהשוואה לפלסבו. ממצאים אלו אינם תומכים במתן Sertraline לטיפול בהפרעת דיכאון מג’ורית בחולים עם מחלת כליות כרונית.

JAMA 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ישנה וריאביליות ניכרת במדידות יחס אלבומין: קריאטינין באותו מטופל, כאשר השלמת מספר איסופי שתן לבדיקת יחס אלבומין: קריאטינין עשויה לשפר את הדיוק במעקב אחר שינויים לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלבומינוריה הינה סמן פרוגנוסטי ואבחנתי […]

  • ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית, קיים קשר בלתי-תלוי בין רמות אלבומין מסוכרר ובין הסיכון למחלת כליות סופנית, מחלות לב וכלי דם ותמותה, ללא תלות באבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המוגלובין מסוכרר משמש באופן לזיהוי הפרעות במשק הסוכר, אך […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה