פורסמו הנחיות JNC 8 לטיפול ביתר לחץ דם (JAMA)

לאחר זמן רב בו ציפו להנחיות החדשות, עתה פורסמו ההנחיות החדשות מטעם ה-JNC 8 (Joint National Committee) לטיפול ביתר לחץ דם במבוגרים.

המומחים ממליצים על הפחתת יעדי איזון לחץ דם והסף להתחלת טיפול תרופתי בקשישים ובחולים מתחת לגיל 60 עם סוכרת ומחלת כליות. ההנחיות החדשות אינן תומכות עוד במתן משתנים ממשפחת תיאזידים כטיפול הראשוני למרבית החולים, ומסבירים כי מעכבי ACE, ARB (Angiotensin Receptor Blocker), חסמי תעלות סידן או תיאזידים, הן אפשרויות סבירות.

המטרה הייתה לנסח מסמך פשוט, שיעביר לרופאים את המסר בצורה פשוטה: יש לטפל בלחץ דם ליעד של 150/90 מ”מ כספית בחולים מעל גיל 60 שנים וליעד של 140/90 מ”מ כספית בכל היתר. המומחים גם פישטו את משטר הטיפול וקבעו כי כל אחת מארבע משפחות התרופות מהוות אפשרות טיפול טובה, והיעד הוא השגת ערכי המטרה שהוגדרו, תוך מעקב אחר החולים

המסמך המלא, הכולל 14 עמודי הנחיות עם אלגוריתם מפורט לטיפול וטבלה המדגישה את ההבדלים בין הנחיות JNC 7 ו-JNC 8. ההנחיות עצמן התמקדו בשלוש שאלות: האם התחלת טיפול בערכי לחץ דם ספציפיים מביאה לשיפור התוצאות הרפואיות? האם טיפול תרופתי ליעדים ספציפיים מביא לשיפור התוצאות הרפואיות? האם יש הבדלים בין תרופות/משפחות תרופות שונות בתועלת או בנזק?

שאלות אלו מהוות את הבסיס להמלצות, שנידונו לעומק ודורגו לפי עוצמת ההמלצה והעדויות התומכות בהן. בין השאר, מופיעות ההמלצות הבאות:

·         בחולים בגילאי 60 שנים ומעלה, יש להתחיל טיפול בלחץ דם סיסטולי של 150 מ”מ כספית ומעלה או לחץ דם דיאסטולי של 90 מ”מ כספית ומעלה, ולטפל ליעד של מתחת ל-150/90 מ”מ כספית.

·         בחולים מתחת לגיל 60 שנים, התחלת הטיפול ויעדי הטיפול הינם ערכי לחץ דם של 140/90 מ”מ כספית, אותם ערכי סף משמשים בחולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם מחלת כליות כרונית או סוכרת.

·         במטופלים לא-שחורים עם יתר לחץ דם, הטיפול הראשוני יכול להתבסס על משתנים ממשפחת תיאזידים, חסמי תעלות סידן, מעכבי ACE, או ARB, בעוד שבחולים שחורים, טיפול ראשוני יכלול משתנים ממשפחת תיאזידים או חסמי תעלות סידן.

·         בחולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם מחלת כליות כרונית, טיפול ראשוני או תוספת טיפול תכלול מעכבי ACE או ARB, ללא תלות בגזע או בנוכחות/העדר סוכרת.

המומחים כותבים כי חשוב לשים לב כי למרות הפחתת יעדי הטיפול, אין מקום להקל בטיפול בחולים אלו, המאוזנים היטב תחת הנחיות ה-JNC 7 המטרה הייתה להעביר מסר ברור בנוגע למצבים בהם העדויות תומכות בהמלצות אלו ואין מקום לשנות את הטיפול התרופתי בחולים המאוזנים היטב תחת טיפול תרופתי, לערכים של לחץ דם סיסטולי נמוך מ-140 או 135 מ”מ כספית, בכדי להביא לערכי לחץ דם קרובים יותר ל-150 מ”מ כספית.

המומחים מודעים לכך שמבקרים עשויים להעלות חשש מפני העלאת הסף ל-150 מ”מ כספית בחולים מבוגרים, כאשר בפועל הערכים יהיו הרבה יותר גבוהים.

איגודים שונים פרסמו בשנים האחרונות הנחיות שונות והציעו גישה יעילה לאיזון לחץ דם גבוה, במטרה למלא את החלל שנוצר עד לפרסום הנחיות ה-JNC 8. מומחי ה-JNC 8 החליטו לפרסם את ההנחיות ללא תמיכת ה-ACC/AHA, למרות האינטראקציה ההדוקה עם האיגודים הקרדיולוגים.

הנחיות ה-JNC 8 תואמות ברובן את הנחיות ה-European Society of Hypertension שפורסמו מוקדם יותר השנה, שהציעו יעד לחץ דם סיסטולי נמוך מ-140 מ”מ כספית בכל החולים, עם מספר יוצאי דופן. בחולי סוכרת, הנחיות ה-ESH מציעות לחץ דם דיאסטולי נמוך מ-85 מ”מ כספית, ובחולים מתחת לגיל 80 שנים, הומלץ יעד בטווח 140-150 מ”מ כספית, עם ערכים נמוכים יותר רק בחולים במצב בריאותי טוב.

Journal of the American Medical Association

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

אתם מוזמנים לעיין בהנחיות החדשות של החברה ליל”ד שפורסמו לפני כשבוע  ולסקירה של פרופ’ יודפת 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה