משפחה

מרבית החולים עם תסמינים נפוצים של מחלה ממארת מאובחנים עם מחלה בשלב מוקדם (Lancet Oncology)

במרבית החולים המתייצגים עם תסמינים נפוצים של מחלות ממאירות ומאובחנים עם ממאירות מדובר במחלה בשלב לא-מתקדם, כך עולה מתוצאות מחקר מבוסס-אוכלוסיה מבריטניה, שפורסמו בכתב העת Lancet Oncology.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות חולי סרטן אשר אובחנו במהלך שנה אחת. הנתונים נאספו ממאגר National Cancer Diagnosis Audit אודות 7,997 מבוגרים באנגליה, בגילאי 25 שנים ומעלה. הם בחנו 20 תסמינים נפוצים הקיימים ב-12 גידולים סולידיים: רירית רחם, ריאות, רקטום, שד, ערמונית, מעי גס, כליות, שלפוחית שתן, שחלות, מלנומה, סרטן של חלל הפה או הפה והלוע, או סרטן הלרינקס.

התסמין הכי נפוץ היה זיהוי גוש בשד (15.8% מהחולים) והתסמין הכי פחות נפוץ היה גוש צווארי (1.3% מהחולים). כשליש מהחולים (34%) דיווחו על הופעה של לפחות שני תסמינים.

מהנתונים עלה כי שיעור החולים שאובחנו עם ממאירות בשלב IV עמד על 1% באלו עם שומה חריגה והגיעו עד ל-80% מהחולים עם גוש צווארי ומחלה מתקדמת.

במקרה של הופעה של 13 מהתסמינים הנפוצים, למעלה ממחצית מהחולים אובחנו עם ממאירות בשלב לא-מתקדם ותסמינים אלו כללו שומה חריגה, גוש בשד, דימום לאחר-מנופאוזה, דימום רקטאלי, תסמינים בדרכי שתן תחתונות, המטוריה, שינוי בהרגלי פעילות מעיים, צרידות, עייפות, כאבי בטן, כאבי בטן תחתונה, ירידה במשקל, או “כל תסמין אחר”. יתרה מזאת, לפחות 38% מהכלל החולים עם תסמין כלשהו פרט לגוש צווארי אובחנו עם ממאירות בשלב לא-מתקדם.

החוקרים מדווחים כי גוש צווארי, כאבי חזה וכאבי גב נקשרו באופן עקבי עם סיכוי מוגבר לאבחנת ממאירות בשלב IV, בעוד ששומה חריגה, גוש בשד, דימום לאחר-מנופאוזה ודימום רקטאלי לוו בשיעורים גבוהים יותר של מחלה בשלב לא-מתקדם בעת האבחנה.

ממצאים אלו שוללים את החשש לפיו התערבויות לאבחנה מוקדמת המבוססות על תסמינים נפוצים של מחלות ממאירות לרוב מזרזות אבחנה של חולים עם מחלה בשלב IV. במקום זאת, חלק גדול מהחולים עם תסמינים אלו אובחנו עם מחלה בשלב לא-מתקדם, המלווה לרוב בפרוגנוזה טובה.

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הגברת המודעות לתסמינים עשויה להפחית את נטל המחלה ולא רק לזהות יותר מקרים של מחלה בשלב IV. הם מאמינים כי הממצאים מעידים על פוטנציאל אבחנה מוקדמת דרך זיהוי תסמינים קליניים, במקום הישענות על סמנים חדשים בלבד לזיהוי חולים אסימפטומטים.

Lancet Oncology 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה