משפחה

שכיחות גבוהה של חסרים תזונתיים בבני נוער לאחר ניתוח בריאטרי (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

חמש שנים לאחר ניתוח בריאטרי, למעלה ממחצית מבני הנוער לאחר ניתוח מעקף קיבה וכרבע מאלו לאחר ניתוח שרוול קיבה סבלו מחסרים של שני מרכיבים תזונתיים, או יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מידע רב אודות שיעורי הימצאות וגורמי סיכון להופעת חסרים תזונתיים במתבגרים לאחר ניתוח בריאטרי. כעת הם השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי לאורך חמש שנים להערכת הנושא.

מדגם המחקר כלל 161 מתבגרים לאחר ניתוח מעקף קיבה ו-65 משתתפים לאחר ניתוח שרוול קיבה (גיל ממוצע של 16.5 שנים ומדד מסת גוף ממוצע של 52.7 ק”ג למטר בריבוע בעת הניתוח), אשר בוצעו בין 2007-2012. החוקרים השלימו הערכה של רמות פריטין בדם; חומצה פולית בכדוריות דם אדומות, וויטמינים A, D, B1, B12 והורמון פאראתירואיד בתחילת המחקר וכל שנה לאורך חמש שנים.

החוקרים מדווחים כי לאחר חמש שנים נרשמה ירידה ממוצעת של 23% במדד מסת הגוף הממוצע, כאשר לא תועדו הבדלים בין שתי הפרוצדורות.

לאחר ניתוח מעקף קיבה, אך לא לאחר ניתוח שרוול קיבה, הריכוזים בדם של וויטמין B12 ירדו משמעותית בעוד שריכוזי בדם של טרנספרין והורמון פארא תירואיד עלו. רמות פריטין ירדו משמעותית לאחר שתי הפרוצדורות עם עדות לחסר פריטין ב-2.5% מהחולים לפני ניתוח מעקף קיבה ו-71% חמש שנים לאחר הניתוח וב-11% מאלו לפני ניתוח שרוול קיבה ו-45% חמש שנים לאחר הניתוח.

החוקרים לא זיהו שינויים ברמות בדם של חומצה פולית או וויטמינים A, B1, או D בין הערכים בתחילת המחקר וחמש שנים לאחר הפרוצדורות.

לאחר חמש שנים מניתוח בריאטרי, 59% מהחולים לאחר ניתוח מעקף קיבה ו-27% מהחולים לאחר ניתוח שרוול קיבה סבלו משני חסרים תזונתיים לפחות. גורמי סיכון שנקשרו עם חסרים תזונתיים ספציפיים כללו את סוג הניתוח, מגדר נקבי, נטילת תוספים, עליה חוזרת במשקל הגוף והיריון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במחקר פרוספקטיבי של מתבגרים לאחר ניתוח מעקף קיבה או ניתוח שרוול קיבה, זוהו חסרים תזונתיים חמש שנים לאחר הפרוצדורות בפרט ברזל ו-B12 לאחר ניתוח מעקף קיבה. הם ממליצים על המשך ניטור ומתן תוספים לכלל המטופלים, אך מציינים כי סוג הניתוח, נטילת תוספים ומגדר עשויים להשפיע על הסיכון.

Clinical Gastroenterology and Hepatology 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה