יתרונות טיפול בקנאביס בחולי סרטן (מתוך כנס ה-SCOS)

במהלך הרצאה שניתנה במסגרת כנס ה-SCOS (Supportive Care in Oncology Symposium) דן פרופ’ דניאל באוולס מאוניברסיטת קולוראדו בסוגיית הטיפול בקנאביס בחולי סרטן.

פרופ’ באוולס הסביר כי סקר שפורסם בשנה שעברה מצא כי 80% מהאונקולוגים מדווחים כי הם דנו בנושא שימוש בקנאביס עם מטופליהם. מחציתם המליצו על קנאביס מסיבה זו או אחרת, אך רק 30% חשו בנוח לדון בנושא. מהסקר עלה כי כשליש מהאונקולוגים סברו כי קנאביס יעיל או יעיל יותר מטיפולים סטנדרטיים וכשני-שליש מהאונקולוגים האמינו כי מטופל בתוספת מוצלחת לטיפול תרופתי.

מאותו סקר עלה עוד כי קנאביס הומלץ למגוון רחב של תסמינים, כולל תאבון ירוד, בחילות/הקאות, חרדה, דיכאון ובעיות התמודדות. בסך הכול, קנאביס נתפס כיעיל או יעיל יותר מהטיפולים הקיימים.

בסקר נוסף שפורסם בשנה שעברה וכלל כ-3,000 חולי סרטן בישראל נמצא כי 70% מהחולים טענו כי קנאביס סייע לבעיות השינה שלהם, למעלה ממחצית דיווחו על שיפור בעייפות, בחילות והקאות וכ-75% ציינו כי קנאביס הוביל לשיפור תסמיני חרדה. בנוסף, כשליש מהחולים דיווחו כי קנאביס סייע בהפחתת היקף השימוש באופיואידים.

מממצאים קודמים עלה כי קנאביס עשוי להגביר את ההשפעה של אופיאטים וייתכן כי עשוי להפחית את הדרישה לאופי אטים בחלק מהמקרים. יש מחקרים שבחנו את היקף המרשמים לטיפול באופיאטים במדינות בהן השימוש במריחואנה הותר בחוק וישנה קורלציה בין התרת השימוש במריחואנה ובין ירידה בהיקף השימוש באופיאטים. עם זאת, מדובר בקורלציה ולא בקשר סיבתי וגורמים רבים אחרים עשויים לשחק תפקיד משמעותי בקשר זה.

באותה הרצאה הוצגו נתונים חדשים ממחקר קטן ממיניאפוליס, מהם עלה כי קנאביס הוביל לשיפור באיזון כאב והפחתת השימוש באופיואידים. המחקר כלל 30 חולים עם סרטן בשלב 4, אשר נדרשו לטיפול באופיואידים וחולקו באקראי לשימוש מוקדם או מאוחר בקנאביס. מהתוצאות עלה כי בקרב חולים שהחלו בטיפול בקנאביס בשלב מוקדם לא נדרשה הגברת טיפול באופיואידים, כאשר ב-44% מהחולים בקבוצת הטיפול המוקדם נרשמה ירידה של 20% בשימוש יומי מקביל למורפין פומי, בהשוואה ל-0% מהחולים בקבוצת הטיפול המאוחר בקנאביס. יתרה מזאת, שיעורי התמותה לאחר שישה חודשים עמדו על 47% מהחולים בקבוצת הטיפול המאוחר, בהשוואה ל-20% בלבד מאלו בקבוצת הטיפול המוקדם.

ממצאים אלו הובילו לסברה כי ייתכן ולקנאביס השפעות שאינן ידועות היטב ועשוי לסייע בטיפול בחולי סרטן.

מתוך כנס ה-SCOS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה