סערת הסיגריות האלקטרוניות : תמונת מצב

בעקבות סערת הסיגריות האלקטרוניות שנקשרו לתחלואת הנשימה בארה”ב, סערה שאף אינה פוסחת גם על ישראל שבה הודיע משרד הבריאות על כוונתו לאסור שיווק סיגריות אלקטרוניות, ה-FDA מפרסם נייר עמדה המסביר את ההבדלים בין סיגריות, סיגריה לא בעירה וסיגריה אלקטרונית. בנוסף קיים ה-FDA וובינר מיוחד שבו הסביר את הליך ורציונל האישור של IQOS בארה”ב (שהתבסס על ההערכה ששיווק המוצר עשוי לתרום לירידה בתחלואה ותמותה), תהליך אשר אותו יידרשו כעת לעבור כל יצרניות הסיגריות האלקטרוניות בארה”ב.

גם ה-NEJM החליט לפתוח מרכז מידע מיוחד שבו מוצגים מחקרים וסקירות הקשורים לנושא.

בסקר שקיימנו בין גולשי אי-מד נראה שהרוב המכריע תומך בגישת משרד הבריאות, היינו איסור שיווק של סיגריות אלקטרוניות, תוצאה הפוכה לסקר קודם שערכנו לפני כשנה שבו כ-70% תמכו בגישה רשות הבריאות הבריטית לסיגריות אלקטרוניות לפיה יש לראות בסיגריות האלקטרוניות ככלי עזר חשוב ומועיל לגמילה מעישון.

באנגליה אגב, נראה שראשי איגוד בריאות הציבור שם עקביים בתמיכתם בגישה הרואה בסיגריות אלקטרוניות ככלי עזר לגמילה, והם מציינים כי התופעה של מחלת הריאות הקשורה לאיוד מתרחשת בארה”ב בלבד ויש לראות בה כבעיה מקומית הקשורה לסוג ואופן השימוש באיוד שם. המומחים הבריטיים מדגישים גם את העובדה שבאנגליה שבה יש כבר מיליוני משתמשים בסיגריות אלקטרוניות לא הייתה כל עדות לתופעות אלה מחד, ומאידך, ששיעור הפסקת העישון באנגליה, הקשור לדעתם גם לשימוש הגדול בסיגריות אלקטרוניות גבוה ממקומות אחרים בהם מערכת הבריאות מתנגדת לשימוש בסיגריות אלקטרוניות כאמצעי גמילה.

עדיין לא ברור כיצד הסערה הזו תסתיים, אם בכלל…אין ספק שמדובר בסוגיה מרתקת ובעלת חשיבות רבה בבריאות הציבור. יש לקוות שבקרוב יהיו בידנו מספיק עדויות מדעיות מובהקות וברורות בכדי שניתן יהיה להכריע בצורה רציונלית ומבוססת את העמדה והגישה המתאימה של הקהילייה הרפואית.

   ה-NEJM פותח מרכז מידע מיוחד לסיגריות אלקטרוניות

סערת הסיגריות האלקטרוניות הובילה כאמור גם את ה-NEJM לפתוח מרכז מידע מיוחד שבו מוצגים מחקרים וסקירות הקשורים לנושא.

בהקדמה למרכז המידע נכתב שהשימוש בסיגריות אלקטרוניות גדל במהירות. למרות שהוכח כי איוד מסייע בהפסקת עישון, לאחרונה דווח על מקרים של מחלת ריאות קשה הקשורה לאיוד ומספר מקרי מוות. בדף המידע מוצג אוסף של מאמרים ומקורות אחרים בנושא סיגריות אלקטרוניות ומחלות הקשורות לאיוד, כולל דיווחים קליניים ופרשנויות.

באשר למחלת הריאות הקשורה לאיוד נראה שיש הסכמה בין הסקירות השונות על כך שלא ניתן עדיין לקבוע בוודאות מהם החומרים המאויידים הגורמים לאותה תחלואה. עם זאת העובדה שמרבית האנשים שנפגעו איידו THC וחומרים דומים עשויה להצביע על כך שזהו ה”חשוד המרכזי”. בכל מקרה מרבית הסקירות ממליצות לרופאים להמליץ למטופליהם להימנע מאיוד עם דגש על איוד חומרים מסוג THC.

איגוד רופאי הריאות בישראל ממליץ על הפסקת איוד עד קבלת תוצאות החקירה

נציין גם איגוד רופאי הריאות בישראל המליץ לאחרונה על הפסקת איוד עד שיתפרסמו תוצאות החקירה בארה”ב באשר לסיבות התחלואה.

למרות שהתחלואה הנשימתית מתרחשת כרגע בארה”ב בלבד ועד כה אין דיווחים על מקרים דומים במדינות אחרות בעולם, לרבות מדינות שבהן השימוש בסיגריות אלקטרוניות מאוד פופולארי כמו אנגליה, נראה שהסערה שהתחלואה הזו עוררה היא עולמית.  גם בישראל, משרד הבריאות הודיע על כך שישקול איסור כולל של שיווק סיגריות אלקטרוניות.  צעד זה קיבל תמיכה גורפת ממס’ איגודים מקצועיים ועמותות, אך גם לביקורת קשה מצד המועצה הרפואית מדעית (שצריך לציין כמובן שזו הוקמה ע”י חברת הסיגריות האלקטרוניות ג’ול) להפחתת נזקי עישון ועידוד האיוד שפרסמה מכתב שבו היא תוקפת כוונה זו. גישה דומה הוצגה אף במאמר דעה ב-LANCET מאת Robert Beaglehole , מומחה להפסקת עישון מניו זילנד, אותה הצגנו באתר.

סקר אי-מד: 73.5% תומכים במדיניות משרד הבריאות לאסור שיווק סיגריות אלקטרוניות

כאמור, בסקר שקיימנו לבחון עמדות הצוות הרפואי שבו היו 260 משתתפים נראה שעמדת משרד הבריאות זוכה לרוב מוחץ : 73.5% תומכים בכוונת משרד הבריאות לאסור שיווק סיגריות אלקטרוניות, לעומת 26.5% המתנגדים הסבורים שיש דווקא לאמץ הגישה האנגלית לפיה סיגריות אלקטרוניות הן כלי עזר לגיטימי ויעיל להפסקת עישון.

מעניין לציין שסקר דומה שערכנו בסוף 2018 הצביע על תוצאות הפוכות… באותו סקר שבו השתתפו 278 אנשי מקצוע, 70% תמכו באימוץ הגישה האנגלית, היינו עידוד מעשנים שאינם מצליחים להיגמל לעבור לסיגריות אלקטרוניות ותחליפי עישון, לעומת 30% שהתנגדו.  אין ספק, שהאירועים האחרונים של התחלואה הנשימתית הנקשרת לאיוד הם הגורם המרכזי למהפך הזה. 

מומחי רשות הבריאות באנגליה ממשיכים לתמוך בגישה האנגלית

במקביל, באנגליה , מומחים מובילים בתחום טענו כי פגיעות ריאה מקושרות לסיגריות אלקטרוניות או לאיוד אשר גרמו למותם של 29 איש וללמעלה מ-1000 חולים בארצות הברית הן תופעה מקומית בארה”ב בלבד ושאין עדות לדפוס דומה של מחלה בבריטניה או במקומות אחרים.

ג’ון בריטון, פרופסור באוניברסיטת נוטינגהאם ויועץ לרפואת הנשימה ומנהל המרכז הבריטי למחקר טבק ואלכוהול, אמר כי “מה שקורה בארה”ב לא קורה כאן (בבריטניה), והוא גם לא קורה בשום מדינות אחרות בהן האיוד נפוץ .”

חוקרי ארה”ב ואנשי בריאות אמרו כי יתכן שיש יותר מסיבה אחת למקרים של מחלת ריאות. הם גם הצביעו על שמני אדים שמכילים THC, המרכיב הפסיכואקטיבי במריחואנה, כמסוכנים במיוחד.

בבריטניה, המונה כיום 3.6 מיליון משתמשים רגילים בסיגריות אלקטרוניות, שמנים כאלה אסורים ופרסום ושיווק של איוד נמצאים תחת בקרה הדוקה יותר מאשר בארצות הברית, אמרה אן מקניל, פרופסור במכללת קינגס בלונדון .להתמכרות לטבק במכון לפסיכולוגיה לפסיכיאטריה ונוירולוגיה.

היא ובריטון גם ציינו כי שיעורי עישון סיגריות הטבק – העלולים לגרום לסרטן ריאות ומחלות לב וכידוע מהווים גורם תמותה לכמחצית מהמעשנים – יורדים במהירות רבה יותר בבריטניה מאשר בארצות הברית.  לטענתם, זה נובע בחלקם מכך שמעשני הטבק עברו לסיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין כדי לעזור להם להיגמל.

“יהיה מאוד חבל אם אנשים יירתעו מלהשתמש בסיגריות אלקטרוניות בגלל מה שקורה בארה”ב,” אמר מקניל לכתבים.

לעומת זאת, הודו, המונה את האוכלוסייה השנייה בגודלה בעולם של מעשנים בוגרים, הודיעה בחודש שעבר על איסור מכירת סיגריות אלקטרוניות, תוך שהיא מציינת חששות לגבי המקרים בארה”ב.

כך גם במלזיה, שאסרה על מכירת נוזלי איוד המכילים ניקוטין מאז 2015: שר הבריאות המלזי הודיע כי הוא שוקל כעת איסור מכירות כולל של סיגריות אלקטרוניות.

לשאלה אם לדעתו איסור כזה הגיוני מבחינה מדיניות בריאות הציבור, אמר בריטון כי הוא לא מסכים עם החלטת הודו ודומותיה בארצות הברית, מכיוון שהחלטות אלה מעבירות מסר למעשני הטבק להמשיך ולעשן.

Vaping Illness, Deaths Likely Very Rare Beyond U.S., Experts Say – Medscape – Oct 14, 2019.

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה