משפחה

ההשפעה של מטפורמין וגלולות למניעת היריון בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (Clin Endocrinol)

מסקירה חדשה שפורסמה בכתב העת Clinical Endocrinology עולה כי לגלולות משולבות למניעת היריון מספר יתרונות בטיפול בהיפראנדרוגניזם וסדירות מחזורים בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות. לשילוב עם מטפורמין עשויות להיות יתרונות מטבוליים.

החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שנועדה לבחון את ההשפעה של גלולות משולבות למניעת היריון ו/או מטפורמין בתסמונת שחלות פוליציסטיות. הם ערכו חיפוש במאגרים ממוחשבים והתמקדו במחקרים אקראיים ומבוקרים שבחנו את ההשפעה של גלולות משולבות ו/או מטפורמין על מאפיינים קליניים והורמונאליים בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות.

החיפוש הוביל לזיהוי 56 מאמרים והחוקרים מדווחים כי מטה-אנליזות העידו כי במתבגרות מטפורמין היה טוב יותר מגלולות למניעת היריון בהשפעה על מדד מסת הגוף (הבדל ממוצע של 4.02-, p<0.001); גלולות למניעת היריון היו עדיפות על מטפורמין בבקרת מחזורי ווסת (הבדל ממוצע של 0.19-, p<0.00001).

עדויות באיכות נמוכה במבוגרות העידו כי מטפורמין היה טוב יותר מפלסבו מבחינת מדד מסת הגוף (הבדל ממוצע של 0.48-, P=0.04); מטפורמין היה טוב יותר מגלולות בהערכת רמות אינסולין בצום (הבדל ממוצע של 4.00, p=0.00001), בעוד שגלולות משולבות היו עדיפות על מטפורמין מבחינת אי-סדירות מחזורים (הבדל ממוצע של 12.49, p=0.03). גלולות משולבות בלבד היו טובות יותר ממשלב עם טיפול אנטי-אנדרוגנים מבחינת מדד מסת הגוף (הבדל ממוצע של 3.04-, p=0.01).

טיפול במטפורמין לווה בתופעות לוואי גסטרואינטסינאליות קלות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי הסקירה מעידים כי לגלולות יש מספר יתרונות בטיפול בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות, בעיקר בכל הנוגע לעודף אנדרוגנים ואי-סדירות מחזורים. שילוב עם מטפורמין מלווה בשיפור הפרופיל המטבולי, אך עדויות מינימאליות תמכו בתועלת של תוספת תכשיר אנטי-אנדרוגני.

Clin Endocrinol. 2019;91(4):479-489.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה