משפחה

עליה בשיעורי היארעות מחלות ממאירות עשויה לנבוע מאבחון-יתר (N Engl J Med.)

שיעורי התמותה עקב מחלות ממאירות מצויים במגמת ירידה, כפי שהעידו מספר פרסומים בנושא. עם זאת, הירידה בשיעורי התמותה לא לוותה בירידה מקבילה בשיעורי היארעות מחלות ממאירות. במאמר חדש שפורסם במהלך חודש אוקטובר בכתב העת New England Journal of Medicine כותבים מומחים בתחום כי העליה בשיעורי אבחנת מחלות ממאירות עשויה לנבוע מאבחון-יתר.

אבחון יתר נוגע לתופעה בה באמצעות שיטות מתוחכמות של הדמיה ואמצעים אחרים מזהים ממאירויות אשר במקרים רבים לעולם לא היו מגיעות לידי ביטוי קליני.

החוקרים השתמשו בגישה חדשה להערכת נושא אבחון-יתר של מחלות ממאירות ובחנו את החותמות האפידמיולוגיות של סוגים שונים של מחלות ממאירות. הם מדווחים כי היארעות מחלות ממאירות אינה מהווה מדד מהימן לנטל הממאירויות וייתכן כי העליה בהיארעות אינה משקפת עליה אמיתית בהופעת מחלות ממאירות, אלא פשוט אבחון-יתר של מחלות אלו.

החוקרים מדגישים כי היעדים העיקריים של המאמר הנוכחי הם לאפשר לקוראים לפרש את המגמות של נטל מחלות ממאירות ברמת האוכלוסייה ולספק תובנות אודות ההופעה האמיתית של ממאירות, אבחון-יתר של מצבים אלו וההתקדמות בטיפול.

חשוב מכך, הכותבים מעודדים את הקוראים להימנע מפירוש מגמות היארעות מחלות ממאירות באופן מבודד, אלא להתייחס לכך בהקשר של מגמות התמותה עקב ממאירויות ומגמות היארעות מחלות גרורתיות.

החוקרים בחנו את שיעורי התמותה ודפוסי היארעות מחלות ממאירות בין 1975 עד 2015. הם סיווגו חותמות גנטיות כרצויות (כולל מקרים בהם היארעות הממאירות הייתה באמת יציבה והירידה בשיעורי התמותה הצביעה על שיפור בטיפול במחלה), לא-רצויות (כאלו בהן תועדה חוסר-התאמה בין הופעת מחלות ממאירות והתמותה עקב מחלות ממאירות, או רמז לאבחון-יתר), או כאלו עם סימנים סותרים.

דוגמא למגמה רצויה הינה עישון סיגריות וסרטן ריאות. לאחר שזוהה קשר בין השניים, החלה ירידה בשיעורי עישון סיגריות ובמקרה זה שיעורי ההיארעות ושיעורי התמותה נעו באותו כיוון. הן בגברים והן בנשים, העליה ובסופו של דבר הירידה בשיעורי עישון לוו בדפוס דומה של היארעות ותמותה עקב סרטן ריאות.

דוגמא למגמות לא-רצויות ניתן למצוא בסרטן כליות או מלנומה, כאשר ההיארעות מצויה במגמת עליה אך התמותה נותרה יציבה. תמותה יציבה במקרה זה מהווה סמן לכך שההימצאות האמיתית של הממאירות נותרה ללא שינוי וכי סביר יותר כי הממצאים נובעים מאבחון-יתר, מאחר והממאירויות שאובחנו הן אלו שלא צפויות להוביל למות החולה.

החוקרים כותבים כי למרות שרוב הציבור סבור כי עליה בהיארעות כוללת של מחלות ממאירות משקפת סכנות של הסביבה בה אנו חיים, ייתכן כי בפועל מדובר בסכנות הנובעות ממערכת הטיפול הרפואי, בפרט אבחון-יתר.

N Engl J Med. Published online October 3, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה