משפחה

אנמיה בשלב מוקדם בהיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדים (JAMA Psychiatry)

אנמיה על-רקע חסר ברזל בשלב מוקדם במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות נוירו-התפתחותיות, כולל הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) וליקוי אינטלקטואלי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry.

מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממדגם Stockholm Youth Cohort להערכת 532,232 ילדים שנולדו בשבדיה בין ינואר 1987 ועד סוף דצמבר, 2010, עם המשך מעקב עד סוף דצמבר, 2016. הם בחנו את הקשר בין אבחנה של אנמיה במהלך ההיריון, מועד אבחנת אנמיה (עד 30 שבועות היריון או לאחר מעל 30 שבועות היריון) בכדי להעריך את ההשפעה האפשרית של אנמיה בחלון זמן קריטי להתפתחות. התוצאים שנבחנו כללו הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות או ליקוי אינטלקטואלי.

מדגם המחקר כלל 532,232 המשתתפים (51.3% בנים) בגילאי 6-29 שנים בתום המעקב (גיל ממוצע של 17.6 שנים) ו-299,768 אימהות.

שיעורי הימצאות הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (4.9% לעומת 3.8%), ADHD (9.3% לעומת 7.2%) וליקוי אינטלקטואלי (3.1% לעומת 1.3%) היו גבוהים יותר בקרב ילדים לאימהות שאובחנו עם אנמיה במהלך 30 השבועות הראשונים להיריון, בהשוואה לאימהות שאובחנו עם אנמיה לאחר מעל 30 שבועות היריון. שיעורי הימצאות הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, ADHD וליקוי אינטלקטואלי בקרב אימהות ללא אנמיה במהלך ההיריון היו דומים לאלו שתועדו באימהות עם אנמיה בשלב מאוחר של ההיריון (3.5%, 7.1% ו-1.3%, בהתאמה).

אבחנת אנמיה במהלך 30 השבועות הראשונים להיריון, אך לא בשלב מאוחר יותר, לוותה בסיכון מוגבר לאבחנת הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (יחס סיכויים של 1.44), ADHD (יחס סיכויים של 1.37) וליקוי אינטלקטואלי (יחס סיכויים של 2.20) בצאצאים, במודלים שכללו משתנים סוציו-כלכליים, אימהיים וגורמים הקשורים בהיריון.

אבחנה מוקדמת של אנמיה לוותה בסיכון דומה להפרעות מהספקטרום של אוטיזם (יחס סיכויים של 2.25) וליקוי אינטלקטואלי (יחס סיכויים של 2.59) בהשוואה מותאמת בין אחאים.

מניתוח הנתונים עלה הקשר הבולט ביותר בין אנמיה ובין ליקוי אינטלקטואלי, ללא הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (יחס סיכויים של 2.72). הקשר בין הפרעות אלו ובין אנמיה שאובחנה בשלב מאוחר של ההיריון היה הרבה פחות בולט.

החוקרים כותבים כי חסר ברזל ואנמיה נפוצים במהלך ההיריון בקרב נשים בגיל הפוריות וכי ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות סקר מוקדמות להערכת מאגרי ברזל וייעוץ תזונתי לנשים הרות.

JAMA Psychiatry. Published online September 18, 2019.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה