משרד הבריאות שוקל איסור שיווק מוחלט של סיגריות אלקטרוניות

הודעת משרד הבריאות

במשרד הבריאות בוחנים אמצעים לאיסור שיווק מוחלט של סיגריות אלקטרוניות בישראל ובאופן מיידי של סיגריות אלקטרוניות בטעמים.

בישיבה שכינס לאחרונה מנכל המשרד משה בר סימן טוב והדרג המקצועי במשרד בעקבות הדיווחים האחרונים אודות תחלואה ותמותה כתוצאה משימוש בסיג”א והעליה הדרמטית בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בארה?ב בקרב בני נוער, וההשלכות האפשריות לגבי בני הנוער בישראל, המנכ”ל הורה לבחון כלים משמעותיים יותר לאיסור שיווק מוחלט של סיג”א בישראל או הגבלות אחרות, ובראשן איסור שיווק בטעמים.

בתיקון לחוק אשר אושר בחודש דצמבר האחרון, נקבעו מגבלות ואיסורים על שיווק סיגריות אלקטרוניות ובכלל זה איסור מקיף על פרסום סיגריות אלקטרוניות, איסור מכירה לקטינים ועוד.

כמו כן איסורים הנוגעים לחובת אריזות אחידות, אזהרות לסיגריות אלקטרוניות ואיסור הצגת סיגריות אלקטרוניות למכירה. הוראות אלו ייכנסו לתוקף בינואר 2020.

בנוסף, נקבעו לחוק תנאים לייצור ולשיווק של סיגריה אלקטרונית, מחסנית וחומר מילוי, הכוללים איסור על שיווק סיגריה אלקטרונית, מחסנית או חומר מילוי בריכוז ניקוטין העולה על 20 מיליגרם למיליליטר.

כעת ולאור הדיווחים האחרונים, משרד הבריאות בוחן החמרת המגבלות והאיסורים, לרבות באמצעות הטלת צו זמני לאיסור השיווק עד להשלמת הליכי החקיקה.

המנכל הורה לא להמתין לחקיקה ראשית דרך הכנסת ועבודת הוועדות הפרלמנטריות, ולנסות לאפשר איסור מחמיר כגון איסור מוחלט לשיווק, עד שהדבר יתאפשר בחקיקה ראשית- דרך הכנסת, שתתכנס.

משה בר סימן טוב מנכל משרד הבריאות:

?אני קורא לציבור לא לחכות לצווים וחקיקה ופשוט להמנע מצריכה של חומרים מזיקים לבריאות כמו סיגריות לסוגיהן השונים ולא ללכת שולל אחר הבטחות לא מבוססות על נזקים מופחתים של סיגריות אלקטרוניות.

לצערי אנו עדים לסיכון של ממש לבריאות הציבור מהשימוש ההולך וגובר ברמה העולמית במוצרים כגון אלה. גל התחלואה האחרון בארצות הברית צריך לשמש תמרוק אזהרה לכל רשויות הבריאות בעולם לנהוג כלפי אמצעים אלה בחומרה המירבית.?

בתגובה לכך פירסמה האגודה למלחמה בסרטן את ההודעה הבאה:

אנו מברכים על היוזמה הנחרצת של מנכ”ל משרד הבריאות לקרוא לציבור להימנע מאיוד ושימוש בסיגריות אלקטרוניות. חשוב להדגיש כי למרות ההבטחות הלא מבוססות על נזקים מופחתים של סיגריות אלקטרוניות, ישנה סכנה אמיתית לבריאות הציבור, מה גם שהנזקים ארוכי הטווח עדיין לא התגלו .הפצת מוצרים בטעמים הוא צעד שננקט על ידי חברות הטבק על מנת לרתום צעירים לעולם העישון. ידוע כבר, כי צעירים רבים שמשתמשים במוצרי איוד, לא עישנו מעולם והתמכרותם לניקוטין מובילה אותם לעישון סיגריות. בישראל נצפית עלייה תלולה בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער. זהו צעד חשוב במאבק למיגור העישון בישראל.

בכתבה בדהמרקר מצוטט יו”ר האיגוד לרפואת ריאות, פרופ’ יוחאי אדיר המתייחס לנושא:


האיגוד קורא לצאת באזהרה לציבור בישראל, ולקרוא לו להימנע לחלוטין משימוש במכשירי אידוי וסיגריות אלקטרוניות לסוגיהן, עד שתסתיים הבדיקה המעמיקה שמתקיימת בימים אלו בארה”ב. בשבועות האחרונים אנו נחשפים לעדויות רבות על הסכנה הבריאותית שבשימוש במכשירי אידוי וסיגריות אלקטרוניות. השימוש בהם מוביל למחלת ריאות קשההמידרדרת במהירות ומתקדמת לאי ספיקה נשימתית, צורך בהנשמה מלאכותית, אשפוז ביחידות לטיפול נמרץ ולמוות”. אדיר מזכיר כי מרבית הקורבנות הם צעירים שגילם הממוצע 19, ומזהיר כי “קרוב לוודאי שזו רק תחילתה של המגיפה. מנגנון היווצרות המחלה והגורם הספציפי שבחומרי האידוי שמוביל להתפתחות הנזק לריאות אינם ידועים. ההערכות הן כי אידוי השמנים, חומרי הטעם, ויטמין E או THC מרכיב מקנאביס), הם הגורמים לנזק – אך לא נמצא גורם אחד משותף לכל המקרים למעט עצם האידוי עצמו. טרם דווח בארץ על מקרה של פגיעה ריאתית מאידוי – אך עדיף להקדים תרופה למכה. תכשירים אלו משווקים כמוצר בטוח לשימוש, וההנחה השגויה שאידוי, בניגוד לעישון, אינו מזיק כלל לבריאות- מובילה לחדירת האידוי על סוגיו השונים לקהלים צעירים שטרם נחשפו לעישון, ולהופכם למכורים כבר מגיל צעיר“.

בכתבה בדהמרקר מוצגת גם תגובת פורום היבואנים והיצרנים של מוצרי איוד : “בישראל מתים מדי יום 24 אנשים כתוצאה מעישון סיגריות בוערות. ארגוני בריאות בעולם מעודדים מעשנים בגירים לעבור לאיוד סיגריה אלקטרונית – ללא טבק וללא בעירה – כחלופה פחות מזיקה עבורם. הקריאה התמוהה להפסקת השיווק של סיגריות אלקטרוניות בעוד הסיגריות הבוערות ממשיכות להימכר, תנציח את העישון בקרב מיליון המעשנים הבגירים בישראל“.

לכתבה בדהמרקר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    בילדים קטנים שנולדו במהלך חודש אוקטובר סיכון מופחת להדבקה בשפעת כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים כותבים כי הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שילדים נוטים לקבל חיסונים בביקורים סדירים בחודש בו הם נולדו וחודש אוקטובר הינה תקופה מצוינת לקבל את החיסון כנגד שפעת. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר הנתונים MarketScan […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה