משפחה

רופאי חדר מיון יכולים לזהות חולים הצפויים למות בתוך חודש (JAMA Network Open)

רופאים בחדר מיון אשר השיבו לשאלה “האם תופתעו לגלות כי חולה בו טיפלתם הלך לעולמו בתוך חודש?” הצליחו לזהות חולים מעל גיל 65 שנים אשר אכן הלכו לעולמם בתוך חודש, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ספטמבר בכתב העת JAMA Network Open.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע עד כמה רופאים יכולים להעריך את הסיכון לתמותה של מטופלים, כאשר מידע זה עשוי להשפיע על תהליכי קבלת החלטות רפואיות. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לקבוע אם רופאי חדר מיון שטיפלו בחולים מעל גיל 65 שנים היו מופתעים לגלות כי המטופל שלהם הלך לעולמו תוך זמן קצר לאחר מכן.

מחקר העוקבה הפרוספקטיבי נערך במרכז רפואי יחיד בפורטלנד וכלל חולים בגילאי 65 שנים ומעלה, אשר טופלו בחדר מיון ולאחר מכן אושפזו לבית החולים בין תחילת ינואר 2014 ועד סוף דצמבר 2015. התוצא העיקרי היה שיעורי התמותה לאחר חודש אחד ותוצאים משניים כללו את הדיוק בתשובות רופאי חדר מיון והרופאים שאשפזו את החולים למחלקה הפנימית לשאלת ההפתעה לזיהוי חולים מבוגרים עם שיעורי תמותה גבוהים לאחר 6 ו-12 חודשים.

המדגם המלא כלל 10,737 קשישים (גיל ממוצע של 75.9 שנים, 52% נשים) מבין 16,223 ביקורים בחדר מיון ואשפוזים לבית החולים. מבין אלו, ב-5,132 חולים (31.6%) מדד Charlson Comorbidity Index עמד על 2 נקודות ומעלה. שיעורי התמותה עמדו על 8.3% לאחר חודש אחד, 17.2% לאחר שישה חודשים ו-22.5% לאחר שנה אחת.

רופאי חדר מיון השיבו כי הם לא היו מופתעים לגלות על מקרה מוות בתוך חודש של 2,104 חולים (19.6%). מניתוח רב-משתני שכלל תקנון לגיל, מין, גזע, אבחנה באשפוז ומחלות נלוות, הסיכויים לתמותה לאחר חודש אחד היו גבוהים יותר בחולים שטופלו ידי רופאים שהשיבו כי לא היו מופתעים לגלות כי המטופל מת בתוך חודש, בהשוואה לאלו שטופלו בידי רופאים שהשיבו כי היו מופתעים לגלות עובדה זו (יחס סיכויים של 2.4, p<0.001).

עם זאת, הרגישות של שאלת ההפתעה הייתה נמוכה (20%), עם סגוליות של 93%, ערך מנבא חיובי של 43%, ערך מנבא חיובי של 20%, דיוק של 78%, שטח מתחת לעקומת ה-ROC של 0.73.

ממצאי המחקר מעידים כי הצגת שאלת הפתעה אודות מקרה מוות של מטופל לרופאי חדר מיון עשוי לשמש ככלי חשוב לזיהוי קשישים בחדר מיון בסיכון גבוה לתמותה בתוך חודש.

JAMA Network Open 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה