משפחה

האם דיאטה המבוססת על חלבונים מן הצומח עשויה לשפר את תוחלת החיים? (JAMA Intern Med)

הקפדה על צריכת חלבונים מן הצומח עשויה להפחית את הסיכון לתמותה לאורך 18 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine במהלך חודש אוגוסט. החוקרים מדווחים כי ממצאי המחקר הצביעו על השפעה חיובית של חלבונים מן הצומח על המצב הבריאותי וכי החלפת חלבונים שמקורם בבשר אדום ומעובד בחלבונים מן הצומח או דגים עשויה להביא להארכת תוחלת החיים.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכת חלבונים מן החי ומן הצומח ובין תמותה מכל-סיבה ותמותה עקב גורמים ספציפיים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 70,696 משתתפים ממחקר Japan Public Health Center-based Prospective Cohort, אשר היו בגילאי 45-74 שנים וללא היסטוריה של ממאירות, מחלה צרברווסקולארית או מחלת לב איסכמית בתחילת המחקר. שאלונים תזונתיים שימשו להערכת צריכת חלבונים בכלל המשתתפים. המשתתפים סווגו לחמי שונים לפי צריכת החלבונים, אשר הוצגו כאחוז מצריכת האנרגיה הכוללת.

מהנתונים עולה כי לא היה קשר ברור בין צריכת חלבונים מן החי ובין תמותה כוללת או תמותה עקב סיבות ספציפיות. מנגד, צריכה של חלבונים מן הצומח לוותה בשיעור נמוך יותר של תמותה כוללת, עם ירידה של 11% בחמישון השני, 12% בחמישון השלישי, 16% בחמישון השלישי ו-13% בחמישון החמישי, בהשוואה לסיכון לתמותה באלו בחמישון הראשון של צריכת חלבונים מן הצומח.

באשר לתמותה עקב גורמים ספציפיים, הקשר עם צריכת חלבונים מן הצומח היה בולט בהערכת הסיכון לתמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם (ירידה של 16% בסיכון לתמותה).

החלפה איזו-קלורית של 3% מהאנרגיה מחלבונים מבשר אדום בחלבונים מן הצומח לוותה בירידה של 34% בסיכון לתמותה מכל-סיבה ובירידה של 39% בסיכון לתמותה עקב ממאירות, לצד ירידה של 42% בסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם; החלפת חלבונים שמקורם מבשר מעובד לוותה בירידה של 46% בסיכון לתמותה מכל-סיבה ובירידה של 50% בסיכון לתמותה על-רקע ממאירות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי צריכת חלבונים מן הצומח מלווה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל-סיבה ותמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם. למרות שלא זוהה קשר בין צריכת חלבונים מן הצומח ובין התמותה, החלפת חלבונים שמקורם מבשר אדום או מעובד בחלבונים מן הצומח לוותה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל-סיבה, תמותה על-רקע ממאירות ותמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם.

JAMA Intern Med. Published online August 26, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה