משפחה

שכיחות גבוהה של בדיקות סקר מיותרות וטיפול לא-מספק למחלות ממאירות בקשישים לאחר גיל 85 שנים (CA Cancer J Clin)

ממאירויות המאובחנות בחולים לאחר גיל 85 שנים נוטות להיות בשלב מתקדם יותר, זאת למרות עודף בדיקות סקר בקבוצת גיל זו, עם סיכוי נמוך יותר כי גידולים אלו יהיו נתיחים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת CA: A Cancer Journal for Clinicians.

לצורך המחקר אספו החוקרים נתונים מה-National Cancer Institute, ה-North American Association of Central Cancer Registries וה-National Cancer for Health Statistics.

החוקרים הופתעו מהשיעורים הגבוהים יחסית של בדיקות סקר למחלות ממאירות בקבוצת הקשישים בגילאי 85 שנים ומעלה. המטרה העיקרית של בדיקות סקר למחלות ממאירות היא להפחית את הסיכון לתמותה מוקדמת עקב ממאירות. לכן, בחולים עם בעיות רפואיות חמורות אחרות התועלת של בדיקות סקר אלו צפויה להיות פחותה, מאחר וקיים סיכוי גבוה יותר כי גורם אחר יביא למותם.

יתרה מזאת, למרות שנזקים חמורים של בדיקות סקר, דוגמת התנקבות מערכת העיכול, הם יחסית לא-נפוצים, הסיכונים הרבה יותר גדולים באלו בגילאי 85 שנים ומעלה.

למעלה ממחצית מאלו בגילאי 85 שנים ומעלה השלימו בדיקת צואה במהלך השנה האחרונה או בדיקת סיגמואידוסקופיה או קולונוסקופיה במהלך 5-10 השנים האחרונות. יתרה מזאת, קרוב ל-30% מהגברים השלימו בדיקת PSA במהלך השנה האחרונה.

אעפ”י כן, ממאירויות בקבוצת הגיל הזו הן לעיתים קרובות בשלב מתקדם יותר בעת האבחנה. לדוגמא, הסיכוי לאבחנה של ממאירויות של השד ושל המעי הגס והרקטום בשלב מקומי נמוך ב-10%, בהשוואה לאלו בגילאי 65 שנים.

עוד מדווחים החוקרים על שיעורים נמוכים יותר של הישרדות עקב ממאירות בקרב חולים בגילאי 85 שנים ומעלה. גם כאשר ממאירויות מעי גס ורקטום וממאירויות של הריאות מאובחנות בשלב מוקדם וממוקם, שיעורי ההישרדות עקב ממאירות לאחר חמש שנים היו נמוכים ב-10-20% באלו בגילאי 85 שנים ומעלה, בהשוואה לאלו בגילאי 65-84 שנים.

למרות ששיעורי ההיארעות הכוללים של מחלות ממאירות מצויים במגמת ירידה בגברים ובנשים בגילאי 85 שנים ומעלה, החוקרים זיהו עליה מהירה בשיעורי מלנומה, בפרט בגברים. מלנומה צפויה להפוך לממאירות רלבנטית יותר ויותר בקבוצת גיל זו.

החוקרים כותבים כי אין לבסס החלטות קליניות רק על הגיל הכרונולוגי של המטופלים. מרבית הקשישים מקבלים טיפול יתר או טיפול לא-מספק לממאירות מאחר וההחלטות לטיפול מבוססות על גיל כרונולוגי. במקום זאת, יש לבסס את ההחלטה לטיפול על המצב הבריאותי, אשר קובע את תוחלת החיים הצפויה של החולים.

CA Cancer J Clin 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה