ההשפעה של השמנה על הסיכון לממאירויות גבוהה מהצפוי (Int J Epidemiol)

OBESITY

ההערכות הנוכחיות של ההשפעה של השמנה על העלאת הסיכון לממאירויות מבוססות על מחקרים תצפיתיים ועשויות לספק תת-הערכה של ההשפעה האמיתית של השמנה. מנתונים חדשים עולה כי הסיכון עשוי להיות גדול כפליים מכפי שסברו עד כה, כך טוענים מומחים במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology.

החוקרים מסבירים כי ממגוון סיבות, קשה לזהות גורמים העשויים להביא לעליה בממאירויות, כולל מגבלות במבנה מחקר אפידמיולוגי ובעיות אינהרנטיות של ערפלנים וסיבתיות הפוכה. מנגד, הקצאה מנדליאנית מבוססת על וריאנטים גנטיים ככלי להערכת גורמי סיכון רלבנטיים. לכן, הערכות מנדליאניות הן פחות מועדות לטעויות משנית לערפלנים ומשקפות באופן מדויק יותר חשיפה לגורמי סיכון רלבנטיים לאורך החיים.

החוקרים השוו את ההערכות הגנטיות על-בסיס הקצאה מנדליאנית של קשר בין מדד מסת הגוף עם הסיכון לממאירות עם הערכות ממחקרי עוקבה קלאסיים שכללו שמונה ממאירות נפוצות שנקשרו עם השמנה לפי ה-World Cancer Research Fund (WCRF).

מתוצאות ההקצאה המנדליאנית עלה כי נטל הסרטן הוסבר על-ידי מדד מסת גוף מוגבר בשש מחלות ממאירות שנבחנו צפוי לנוע סביב 8% במדינות בעלות הכנסה גבוהה, בניגוד ל-3% על-בסיס הערכות קודמות של ממאירויות אלו, רמז לתת-הערכה משמעותית של נטל הסרטן במרבית המקרים של ממאירויות על-רקע השמנה.

לכל אחד מששת אתרי הממאירויות שנבחנו, ההערכות על-בסיס ההקצאה המנדליאנית לכל עליה של 5 יחידות במדד מסת הגוף היו גבוהות יותר משמעותית מההערכות לפי ה-WCRF.

לדוגמא, ההערכה המנדליאנית הייתה גבוהה יותר כמעט כפליים לסרטן כליות, סרטן רירית הרחם, סרטן שחלות וסרטן הוושט, בהשוואה להערכות ה-WCRF. באשר לסרטן לבלב וסרטן מעי גס ורקטום, ההערכות המנדליאניות לכל עליה של 5 יחידות במדד מסת הגוף היו גבוהות למעלה מפי ארבע, בהשוואה להערכות על-בסיס WCRF.

באשר לסרטן שד וסרטן ריאות, ההערכות המנדליאניות של הסיכון לפי מדד מסת הגוף לא תאמו להערכות ממחקרים תצפיתיים קודמים. בפרט, מחקרים תצפיתיים קודמים דיווחו על השפעה מגנה מתונה של מדד מסת גוף מוגבר מפני סרטן שד בנשים לפני-מנופאוזה ועליה מתונה בסיכון לסרטן שד בנשים לאחר-מנופאוזה.

מנגד, מהערכות מנדליאניות עלה כי מדד מסת גוף מוגבר היה בעל השפעה מגנה כנגד סרטן שד בנשים לפני ולאחר-מנופאוזה. בדומה, ההערכות המנדליאניות של סרטן ריאות הצביעו על סיכון מוגבר לסרטן ריאות  עם מדד מסת גוף גבוה יותר, כמו גם לסרטן ריאות קשקשי וסרטן ריאות של תאים קטנים.שוב, זאת בניגוד לעדויות תצפיתיות, אשר הדגימו קשר הפוך בין עודף-משקל והתפתחות סרטן ריאות.

באשר לסרטן שד, התוצאות מהערכות מנדליאניות מצביעות על קשר מורכב יותר בין מדד מסת גוף גבוה יותר ובין הסיכון לסרטן שד, בהשוואה לנתונים שעלו ממחקרים קודמים. יש עדויות לפיהן עליה במשקל במהלך הבגרות הינה גורם חשוב יותר לסרטן שד לאחר-מנופאוזה, בהשוואה למשקל הגוף עצמו.

Int J Epidemiol. Published online July 25, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה