משפחה

עדכונים חשובים בתחום מחלת ריאות חסימתית כרונית (מתוך אתר מדסקייפ)

מחלת ריאות חסימתית-כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD) הינה גורם מוביל לתחלואה ותמותה ומחקר רב הוביל להבנה טובה יותר של הפתופיזיולוגיה ויעדי הטיפול, כך שניתן להתאים את הטיפול באופן פרטני לחולים. בסקירה המובאת להלן מוצגים חמישה עדכונים אחרונים בתחום.

1)     ניתוח BLVR (Bronchoscopic Lung Volume Reduction)

ניתוח זה מבוצע ע”י חסימת דרכי אוויר פרוקסימאליות לאזורי ניפוח-יתר, שאינם מתפקדים, בריאות. ישנן מספר גישות שונות ועד כה העדויות הצביעו על שיפור התסמינים ותוצאות תפקודיות, אך ישנה חשיבות קריטית לבחירה נכונה של החולים. אין השוואות ראש בראש בין גישות שונות, ולמרות שישנן הנחיות בנושא, אלו מבוססות ברובן על מחקרים קטנים ודעות מומחים. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שני סוגי של מסתמים אנדו-ברונכיאליים בשנת 2018: מסתם Zephyr Endobronchial Valve ומסתם Spiration Valve System, אשר הובילו לשיפור תסמינים, איכות חיים ותפקוד ריאתי בחולי COPD.

2)     התאמת טיפול על-פי ספירת אאזנופילים

במאמר בעד-נגד שפורסם לאחרונה בכתב העת Chest שני מומחים דנו בסוגיית הטיפול במשאפי קורטיקוסטרואידים, אשר למרות שנכללים בהנחיות לטיפול בחולים אלו, קיימת מחלוקת בנושא. שני המומחים המליצו להשתמש בספירת אאזנופילים בדם להתאמת הטיפול. למרות שהקשר בין ספירת אאזנופילים ובין התגובה למשאפי קורטיקוסטרואידים נוטה להיות לינארי, סף של 150-300 תאים/ממ”ק (2%) שימש כנקודת ההחלטה. המומחים ממליצים להשתמש בספירת אאזנופילים גם בהחלטה על מקומו של טיפול במשאף סטרואידים בחולה נתון.

3)     טיפול משולש לעומת משאף יחיד

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את הטיפול המשולש (LABA/LAMA/ICS) באמצעות משאף יחיד בשנת 2017. מאז פורסמו מספר מחקרים שמצאו כי טיפול זה הוביל לשיפור תפקוד ריאתי ואיכות החיים, לצד הפחתת התלקחויות COPD, בהשוואה למשלב LABA/ICS. ההשפעה הגדולה ביותר תועדה באלו עם ספירת אאזנופילים של מעל 150 תאים/ממ”ק.

4)     שיקום ריאתי

פעילות גופנית מלווה בשיפור המצב הבריאותי באוכלוסיה הכללית ובחולי COPD. שיקום ריאתי מספק תכנית אימונים ייעודית, שנועדה לשפר את רמות הפעילות בחולי COPD. התועלת של תכניות אלו מוכחת היטב והן עשויות להביא לשיפור יכולת תפקודית הרבה יותר מטיפול במשאפים. לאחרונה פורסמה סקירה שהבהירה את הקשר בין כיסוי כספי ירוד של תכניות אלו ובין זמינות תכניות שיקום ריאתי.

5)     מות Theophylline

Theophylline הינה אחת התרופות הישנות הזמינות לטיפול ב-COPD, אך ירד מגדולתו בעקבות פיתוח משאפים חדשים. תופעות הלוואי הנפוצות והחלון התרפואיטי הצר הן בין חסרונות הטיפול. עם זאת, התרופה עדיין מופיעה בהנחיות לטיפול, מדובר בתרופה זולה ויש בסיס ביולוגי לטיפול זה. מחקר אקראי ומבוקר שפורסם בכתב העת JAMA בחן את ההשפעה של מינון נמוך של התרופה בחולי COPD ולא מצא כי חלה ירידה בהתלקחויות COPD, בהשוואה לפלסבו. לאור זאת, מעבר לעלות וזמינות הטיפול, מדובר בתרופה בעייתית ונראה כי תם עידן השימוש ב-Theophylline במינון נמוך.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה