משפחה

התפשטות קבוצות תאי סרטן עשויה להקדים אבחנת ממאירות (Nature Genetics)

גרורות נחשבות לרוב לאירוע מאוחר, המופיע בשלב מסוים לאחר התפתחות הממאירות הראשונית. עם זאת, ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Genetics עולה כי גרורות עשויות להופיע שנים לפני אבחנת ממאירות עקב קבוצות תאים שנולדו בעייתיות. ממצאים אלו תקפים לפחות לסרטן מעי גס ורקטום, על-בסיס המודל שבחנו החוקרים מאוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה.

החוקרים מצאו כי הזריעה (Seeding), כלומר ההתיישבות הראשונה של תא גידול באתר גרורתי, הינה אירוע מוקדם מאוד, הצפוי להתרחש שנים לפני זיהוי הגידול הראשוני. ב-80% מהחולים עם ממאירות גרורותית של המעי הגס והרקטום, הזריעה של אתרי גרורות אירעה מוקדם מאוד, עוד לפני שניתן היה לזהות קלינית את הגידול הראשוני.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים דגימות ביופסיה מ-23 חולים עם סרטן מעי גס ורקטום גרורתי – חלק עם גרורות לכבד ואחרים עם גרורות למוח על-בסיס ריצוף אקסום של מספר אזורים של הגידול הראשוני ואתרי גרורות. הם מצאו כי השונות הגנטית בין האתר הראשוני והגרורות היא קטנה.

החוקרים יצרו מודל ממוחשב ליצירת הדמיה של הגדילה המרחבית של גידולים והשוו את הגידולים הוירטאוליים עם הנתונים הגנטיים של המטופל בכדי להבין מה היה גודל הגידול הראשוני בעת זריעת הגרורות. במרבית החולים שנבחנו במחקר, הם מצאו כי זריעת גרורות אירעה לפני שהגידול הראשוני ניתן היה לזיהוי (104 עד 108 תאים) ולעיתים קרובות היו רק 105 תאים.

ממצאים אלו מציעים עוד כי קיים מרווח זמן ארוך בין “הלידה” של קבוצת תאים ממאירים ובין האבחנה של הגידול הראשוני. ייתכן ומדובר בסדר גודל של כשלוש שנים וישנה אפשרות כי קיים חלון הזדמנויות במהלכו ניתן לעצור את התקדמות הגידול.

ממצאים אלו עומדים בניגוד לאמונה לפיה גרורות מתפתחות משבט תאים קטן בגידול מתקדם, לאחר התפשטות קבוצות תאים לאורך מרווח זמן ארוך. מרבית המוטאציות שזוהו בגרורות נרכשו בשלב מוקדם, במהלך התפתחות והגדילה המוקדמת של הגידול הראשוני.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי חלק מקבוצות התאים נולדות לגרום צרות, עם התפתחות הפוטנציאל הממאיר והסיכון לגרורות בשלב מוקדם. כעת הם מבקשים לבחון את פרדיגמה זו של זריעה מוקדמת של גרורות נכונה גם לסוגי גידולים אחרים, כולל סרטן שד וריאות.

Nature Genetics. Published online June 17, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה