משפחה

אורח חיים בריא עשוי לגבור על הנטיה הגנטית להתפתחות דמנציה (JAMA)

הקפדה על אורח חיים בריא עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות דמנציה, גם באלו בסיכון גנטי למחלת אלצהיימר, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-Alzheimers Association International Conference ופורסמו בו-זמנית בכתב העת Journal of the American Medical Association.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים גנטיים מעלים את הסיכון לדמנציה, אך לא ידוע מה ההשפעה של אורח חיים בריא על הסיכון הנ”ל. במסגרת המחקר הם ביקשו לבחון אם אורח חיים בריא מלווה בסיכון מופחת לדמנציה, ללא תלות בסיכון הגנטי.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל מבוגרים ממוצא אירופאי, בגילאי 60 שנים ומעלה, ללא ליקוי קוגניטיבי או דמנציה בתחילת המחקר. המשתתפים הצטרפו למחקר UK Biobank בין 2006-2010 והיו במעקב עד 2016 או 2017. החוקרים בחנו את מדד הסיכון הפוליגני לדמנציה וסיווגו זאת לקטגוריות סיכון נמוך (חמישון תחתון), בינוני (חמישונים 2-4) וגבוה (חמישון עליון). התוצא העיקרי היה היארעות כל-סוגי דמנציה.

החוקרים עקבו אחר 196,383 משתתפים (גיל ממוצע של 64.1 שנים, 52.7% נשים) לאורך למעלה מ-1.5 מיליון שנות-אדם (חציון מעקב של 8.0 שנים).

מהנתונים עולה כי 68.1% מהמשתתפים הקפידו על אורח חיים בריא, 23.6% הקפידו על אורח חיים בינוני ו-8.2% דיוחו על אורח חיים לא-בריא. מדדי סיכון פוליגניים העידו כי 20% משתתפים היו בסיכון גבוה, 60% בסיכון בינוני ו-20% בסיכון נמוך להתפתחות דמנציה.

מבין המשתתפים בסיכון גנטי גבוה, 1.23% פיתחו דמנציה, זאת בהשוואה ל-0.63% מאלו בסיכון גנטי נמוך (יחס סיכון מתוקן של 1.91). מבין אלו בסיכון גנטי גבוה ואורח חיים לא-בריא, 1.78% פיתחו דמנציה, זאת בהשוואה ל-0.56% מהמשתתפים עם סיכון גנטי נמוך ואורח חיים בריא (יחס סיכון של 2.83, רווח בר-סמך 95% של 2.09-3.83).

החוקרים לא זיהו אינטראקציה משמעותית בין הסיכון הגנטי ובין גורמי אורחות חיים. בקרב משתתפים בסיכון גנטי גבוה, 1.13% מאלו עם אורח חיים בריא פיתחו דמנציה, זאת בהשוואה ל-1.78% מאלו עם אורח חיים לא-בריא (יחס סיכון של 0.68).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בקרב קשישים ללא ליקוי קוגניטיבי או דמנציה, הן אורח חיים לא-בריא והן מדד סיכון גנטי גבוה נקשרו בקשר מובהק עם סיכון מוגבר לדמנציה. אורח חיים בריא לווה בסיכון מופחת לדמנציה בקרב משתתפים עם סיכון גנטי גבוה.

JAMA. Published online July 14, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה