משפחה

בדיקת MRI עדיפה על ממוגרפיה כבדיקת סקר לסרטן שד בנשים בסיכון גבוה לממאירות (Lancet Oncology)

מנתוני מחקר FaMRIsc מהולנד, אשר פורסמו בכתב העת The Lancet Oncology, עולה כי בנשים עם סיכון משפחתי לסרטן שד, בדיקות סקר על-בסיס בדיקת MRI מסייעות בזיהוי סרטן שד בשלב מוקדם יותר, בהשוואה לבדיקות ממוגרפיה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כ-15% מכלל ממאירויות השד מתפתחות בנשים עם סיפור משפחתי של סרטן שד. ישנם הבדלים בהנחיות לבדיקות סקר לנשים עם סיכון משפחתי לסרטן שד בין מדינות שונות. כעת השלימו החוקרים מחקר אקראי ומבוקר להשוואת בדיקות סקר על-בסיס MRI אל מול ממוגרפיה בנשים עם סיכון משפחתי לממאירות.

המחקר הרב-מרכזי, אקראי ומבוקר נערך ב-12 בתי חולים בהולנד. מדגם המחקר כלל נשים בגילאי 30-55 שנים, עם סיכון מצטבר לסרטן שד במהלך החיים של לפחות 20% בשל נטיה משפחתית למחלה, אך ללא מוטאציות BRCA1/2 או TP53. משתתפות מניקות, הרות, או אלו שהשלימו בעבר בדיקת סקר לסרטן שד, כמו גם אלו עם אבחנה של DCIS (Ductal Carcinoma In Situ) נכללו במחקר, אך אלו עם היסטוריה של ממאירות פולשנית לא נכללו במחקר.

המשתתפות חולקו באקראי להשלמת בדיקת MRI שנתית עם בדיקה קלינית של השד ובדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים (קבוצת MRI) או לבדיקת ממוגרפיה שנתית עם בדיקה קלינית של השד (קבוצת ממוגרפיה). התוצאים העיקריים כללו את מספר, גודל ומעורבות קשריות לימפה.

בתקופה שבין ינואר 2011 ועד סוף דצמבר 2017 גויסו למחקר 1,355 נשים. מבין אלו, 675 נשים חולקו באקראי לקבוצת MRI ו-680 נשים חולקו לקבוצת MRI. מבין 231 נשים שנתנו הסכמתן לרישום, 217 היו בקבוצת ממוגרפיה ו-13 בקבוצת MRI.

מספר בדיקות הסקר הממוצע עמד על 4.3 בדיקות לאישה. שיעור גבוה יתר של ממאירויות שד זוהו בקבוצת MRI, בהשוואה לקבוצת ממוגרפיה (40 לעומת 15, בהתאמה, p=0.0017). ממאירויות פולשניות (24 לעומת 8, בהתאמה) היו קטנות יותר בקבוצת MRI, בהשוואה לקבוצת ממוגרפיה (גודל חציוני של 9 מ”מ לעומת 17 מ”מ, בהתאמה, p=0.010) עם שכיחות נמוכה יותר של מעורבות קשריות לימפה (17% לעומת 63%, בהתאמה,p=0.023 ).

שלבי הגידול בעת האבחנה היו מוקדמים יותר משמעותית בקבוצת MRI (48% לעומת 7%, בהתאמה, היו בשלב T1a ו-T1b; 4% לעומת 13% היו בשלב T2 ומעלה; p=0.035). שיעור הגידולים עם מעורבות קשריות לימפה היה נמוך יותר בקבוצת MRI לעומת קבוצת ממוגרפיה (11% לעומת 63%, בהתאמה, p=0.014).

החוקרים כותבים כי בדיקות סקר על-בסיס MRI הובילו לזיהוי סרטן שד בשלב מוקדם יותר מבדיקת ממוגרפיה. עם זאת, אל מול היתרונות של בדיקת סקר על-בסיס MRI יש לקחת בחשבון את השיעור הגבוה יותר של תוצאות חיוביות-שגויות, בעיקר בנוכחות צפיפות שד גבוהה.

Lancet Oncology

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה