תוצאות מבטיחות לטיפול חדש למחלת הנטינגטון (N Engl J Med)

תכשיר חדש בשלבי פיתוח הביא לירידה מוצלחת ברמות חלבון מוטנטי מזיק בנוזל השדרה בחולים עם מחלת הנטינגטון בשלב מוקדם, ממצאים הפותחים את הדלת לעידן חדש בטיפול במחלת הנטינגטון, העשוי לסייע בשינוי גישת הטיפול מהקלה על תסמינים לשינוי מהלך המחלה, כך מדווחים חוקרים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology ובכתב העת New England Journal of Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת הנטיגנטון הינה מחלה נוירו-דגנרטיבית, אוטוזומלית-רצסיבית, הנובעת מעליה במספר חזרות רצף CAG בגן HTT, המובילה ליצירת חלבון Huntingtin מוטנטי. תכשיר IONIS-HTTRx (קרוי גם HTT RX) הינו Antisense Oligonucleotide המיועד לעכב את mRNA של HTT וכך להפחית את ריכוז החלבון המוטנטי.

החוקרים השלימו מחקר אקראי, כפל-סמיות, בשלב 1-2a, שכלל מבוגרים עם מחלת הנטינגטון בשלב מוקדם. החולים חולקו באקראי ביחס 3:1 לטיפול ב- HTT RXאו פלסבו, אשר ניתנו אינטרה-תקאלית כבולוס כל ארבעה שבועות, עם סך כולל של ארבע מנות. בחירת המינון נקבעה ע”י מודל פרה-קליני בעכברים ובחיות אחרות. תוצא הסיום העיקרי של המחקר היה בטיחות הטיפול. תוצא סיום משני כלל את הפרופיל הפרמקוקינטי של HTT RX בנוזל השדרה.

מבין 46 חולים שלקחו חלק במחקר, 34 חולקו באקראי לקבלת HTT RX (במינונים עולים של 10 עד 120 מ”ג) ו-12 חולים טופלו בפלסבו. כל חולה קיבל את כל ארבע המנות והשלים את המחקר.

אירועים חריגים, כולם בדרגה 1-2, דווחו ב-98% מהחולים. לא תועדו אירועים חריגים בקבוצת הטיפול הפעיל. לא תועדו שינויים חריגים בעלי חשיבות קלינית בבדיקות המעבדה. ריכוזי שפל של HTT RX בנוזל השדרה היו תלויי-מינון עד למינון של 60 מ”ג. הטיפול ב- HTT RX הוביל לירידה תלויית-מינון בריכוז חלבון Huntingtin מוטנטי בנוזל השדרה(שינוי ממוצע מתחילת המחקר של 10% בקבוצת הפלסבו ו-20%-, 25%-, 28%-, 42%- ו-38%- בקבוצת הטיפול ב- HTT RX במינון 10 מ”ג, 30 מ”ג, 60 מ”ג, 90 מ”ג ו-120 מ”ג, בהתאמה.

החוקרים כותבים כי מתן אינטרה-תקאלי של HTT RX לחולים עם מחלת הנטינגטון מוקדמת אינו מלווה באירועים חריגים חמורים. הם זיהו ירידה תלויית-מינון בריכוזי החלבון המוטנטי בחולים אלו.

N Engl J Med. Published online May 7, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה