משפחה

הנחיות חדשות מטעם ה-Endocrine Society לטיפול בסוכרת בקשישים (מתוך כנס ENDO 2019)

הנחיות חדשות מטעם ה-Endocrine Society נוגעות למספר סוגיות מורכבות בכל הנוגע לטיפול באוכלוסיה ההולכת וגדלה של חולי סוכרת בגילאים מתקדמים. ההנחיות החדשות הוצגו במהלך כנס ENDO 2019 ופורסמו בו-זמנית בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

המסמך החדש נוגע בעיקר למבוגרים עם סוכרת בגילאי 65 שנים ומעלה וכולל התייחסות לנושאים דוגמת בדיקות סקר, מניעה ואיזון רמות סוכר בדם, לחץ דם ושומנים בדם, כמו גם תחלואה נלווית, סיבוכים ונסיבות מיוחדות דוגמת טיפול בסוכרת באשפוז ובמוסדות טיפול ארוך-טווח, כמו גם טיפול בסוכרת מסוג 1 בקשישים.

המומחים מדגישים כי בשל ההטרוגניות במצב הרפואי של קשישים שונים, המסמך מדגיש את חשיבות תהליכי קבלת החלטות משותפים בין החולים והמטפלים, במטרה לסייע לרופאים לקבוע את יעדי הטיפול באופן פרטני.

הימנעות מאירועי היפוגליקמיה מהווה יעד מרכזי, שכן אדם בן 70 שנים המפתח היפוגליקמיה ונופל על הרצפה עשוי לסבול משבר ירך, לכן יש לנקוט משנה זהירות ולהימנע מאירועי היפוגליקמיה. בדומה, יש להימנע גם מטיפול אגרסיבי מדי לאיזון לחץ הדם, מאחר וגם צעד זה עלול להוביל לנפילות. כל אלו משחקים תפקיד באופן בו מתאימים את הטיפול התרופתי בחולים אלו.

סוגיות ספציפיות אחרות לתחלואות נלוות על-רקע גיל מתקדם הנכללות בהנחיות כוללות את ההמלצות במקרים של סרקופניה, תשישות-נפש, ליקוי תפקודי, היענות לקויה לטיפול תרופתי, ואובדן עצמאות בתפקוד יומיומי. בנוסף, הן מחלת כליות והן מחלת לב הן בעלות חשיבות רבה וזוכות להתייחסות בהנחיות העדכניות.

ההנחיות החדשות נוגעות לנושאים דומים שנכללו בהנחיות משנת 2012 מטעם ה-ADA/AGS (American Diabetes Association/American Geriatrics Society). בשני המסמכים מסווגים קשישים לקטגוריית חולים במצב בריאותי טוב (כלומר, ללא מחלות-רקע או עם מעט מחלות רקע, ללא ליקוי תפקודי או ליקוי תפקודי קל), מצב בריאותי בינוני (לפחות שלוש מחלות נלוות, ליקוי קוגניטיבי קל ו/או לפחות שני ליקויים תפקודיים) ומצב בריאותי ירוד (מצב רפואי בשלב סופני, דמנציה בדרגה מתונה-חמורה, לפחות שתי מגבלות תפקודיות, ו/או מגורים במוסד סיעודי ארוך-טווח). ההנחיות העדכניות כוללות קטגוריה נוספת לבסיס זה: השימוש בתרופות העלולות לגרום להיפוגליקמיה, דוגמת אינסולין, סולפוניל-אוריאה, או גלינידים.

עם זאת, במסגרת עבודה זו עולות שאלות בנוגע לבסיס העדויות אודות חלק מההלצות ליעד המוגלובין מסוכרר, דוגמת קביעת יעד בין 7.0 ו-7.5% באלו במצב בריאותי טוב, הנוטלים תרופות המעלות את הסיכון להיפוגליקמיה. לדבריהם, חלק מהחולים בקטגוריה זו נדרשים ליעד גבוה יותר. אין נתונים אמיתיים בכדי לקבוע המלצה זו ומדובר רק בדעת מומחים. במקום מתן הרשאה לכוון ליעד גבוה יותר, המומחים קבעו את הסף על איזון הדוק יותר.

מתוך כנס ENDO 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה