משפחה

עדויות נוספות מעידות כי טיפול בסטטינים מעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 (Br J Clin Pharmacol)

במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of Clinical Pharmacology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולות עדויות נוספות לפיהן טיפול בסטטינים מעלה את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2, בפרט באלו בעלי עודף-משקל, השמנת-יתר או קדם-סוכרת.

מדגם המחקר כלל 9,535 משתתפים ללא-סוכרת בתחילת הדרך (גיל ממוצע של 64 שנים, 54% נשים), אשר היו במעקב לאורך 4 שנים (חציון). מבין אלו, 968 משתתפים נטלו טיפול בסטטינים (10%), כולל Simvastatin (57%), Atorvastatin (25.5%) ו-Pravastatin (10.3%). לאורך תקופת המחקר, 7.5% (716 משתתפים) פיתחו סוכרת מסוג 2.

מניתוח נתונים שכלל תקנון לגיל, מגדר, עוקבה (לפי תקופת זמן), הרגלי עישון, צריכת אלכוהול, פעילות גופנית, השכלה, מדד מסת גוף ויתר לחץ דם, החוקרים זיהו קשר מובהק בין טיפול בסטטינים ובין עליה בריכוזי אינסולין בצום ובמדדי HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance).

עם זאת, רמות גלוקוז בצום איבדו מובהקות סטטיסטית לאחר תקנון למדד מסת גוף ויתר לחץ דם. בעקבות זאת, החוקרים טענו כי ממצאי המחקר מרמזים כי הקשר בין סטטינים וסוכרת עשויה להיות בתיווך הפרשת אינסולין או עמידות לאינסולין.

החוקרים לא זיהו השפעה של סוג או מינון הסטטינים. מניתוח נוסף של הנתונים עלה קשר בין טיפול אי-פעם בסטטינים ובין התפתחות סוכרת מסוג 2 (יחס סיכון של 1.64 לפני תקנון ושל 1.38 לאחר תקנון). הסיכון היה מובהק סטטיסטית בקרב אלו שטופלו בסטטינים בהווה, אך לא בקרב מטופלים בעבר בתרופות (יחסי סיכון של 1.52 ו-1.18, בהתאמה). החוקרים לא זיהו השפעה משמעותית של סוג או מינון הסטטינים על היארעות מסוכרת מסוג 2 גם בניתוח זה, אם כי משך טיפול ארוך יותר בסטטינים הביא לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 2.

מניתוח נוסף לפי מדד מסת הגוף בתחילת המחקר, הקשר בין סטטינים ובין סוכרת מסוג 2 היה מובהק סטטיסטית רק בקרב אלו שהיו בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר, אך לא באלו עם מדד מסת גוף תקין (יחס סיכון של 1.42 לעומת 1.18).

כאשר החוקרים ניתחו את הנתונים לפי מין המטופל, הממצאים היו מובהקים סטטיסטית רק בגברים ולא בנשים (יחס סיכון של 1.52 לעומת 1.28).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מטופלים בסטטינים עשויים להיות בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה, תנגודת לאינסולין ובסופו של דבר סוכרת מסוג 2. הם סבורים כי מאמצים משמעותיים, דוגמת איזון רמות הסוכר בדם והפחתת משקל בחולים המתחילים טיפול בסטטינים, עשויים לצמצם את הסיכון לסוכרת.

Br J Clin Pharmacol. Published online March 5, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה