משפחה

ההשפעה של גורמים זיהומיים על התפתחות מחלת אלצהיימר, טרשת עורקים וסוכרת (מתוך אתר מדסקייפ)

במהלך העשורים האחרונים, עיקר תשומת הלב בתחום בריאות הציבור נע ממחלות זיהומיות לאורח חיים והמלצות לפיהן עם הקפדה על הרגלים בריאים יותר ניתן יהיה למנוע מחלות לב, מחלות סרטן, סוכרת ואף מחלת אלצהיימר. עם זאת, מצטברות עוד ועוד עדויות לפיהן מחלות אלו קשורות גם עם זיהומים שונים, אך אעפ”י כן, אין כמעט מימון למחקרים הבוחנים את הנושא.

הרעיון כי חיידקים עלולים לגרום לדמנציה אינו חדש ותואר עוד בתחילת המאה הקודמת. אך הסברה כי הפתוגנים משחקים תפקיד חשוב גם במחלת אלצהיימר, סוכרת מסוג 2, ממאירות, כיב פפטי, או טרשת עורקים, לא זכתה לתשומת לב רבה.

בשנת 1989 ניתן פרס נובל לחוקר שגילה כי חלק מנגיפי ה-Retrovirus יכולים לגרום לממאירויות. בשנת 2005, חוקרים זכו באותו פרס בעקבות תגלית כי חיידקים עלולים לגרום לדלקת קיבה וכיב פפטי. ובשנת 2008, הפרס הוענק לחוקר שגילה כי נגיף Human Papillomavirus יכול לגרום לסרטן צוואר הרחם.  עולה השאלה, האם ייתכן קשר דומה גם עם מחלת אלצהיימר, סוכרת וטרשת עורקים?

באשר למחלת אלצהיימר, יש עדויות מפתות, כאשר חוקרים קשרו בין המחלה ובין זיהום בנגיף Herpes Simplex Virus type 1 (HSV-1) ובין גן APOE-ε4. מחקרים אחרים מצאו דנ”א נגיפי במשקעי עמילואיד וחלבוני טאו בתרביות תאים שהודבקו ב-HSV1, דבר שהוביל לסברה כי חלבונים אלו מהווים מנגנון הגנה מפני הנגיף.  עולה השאלה, במידה ומחלת אלצהיימר נובעת מזיהום נגיפי, אם דיכוי הנגיף עשוי לסייע ותיאוריה זו נתמכת במספר מחקרים שפורסמו לאחרונה, כולל מחקר מטייוואן שמצא כי בקרב חולים עם זיהום בנגיף HSV, הסיכון לדמנציה עמד על 5.8% באלו שקיבלו טיפול כנגד הנגיף, בהשוואה ל-28.3% באלו שלא טופלו.

ממצאים דומים, אם כי בהיקף פחות דרמטי, קשרו בין זיהום נגיפי ובין סכיזופרניה, אפילפסיה, מחלת פרקינסון ודיכאון.

באשר לסוכרת מסוג 1, התיאוריות בנוגע לחלק של זיהומים הן שנויות במחלוקת. למרות שלא ידוע בדיוק מה מתחיל את התהליך, מרבית החוקרים סבורים כי פתוגן מוביל לתגובה חיסונית עם התפתחות תהליך אוטואימוני. ישנה חשיבות רבה גם לנטייה גנטית, עם הבדלים ניכרים בשיעורי ההימצאות, גם בקרב אוכלוסיות דומות גנטית, כולל תאומים זהים.

העליה בשכיחות סוכרת מסוג 2 מקבילה לעליה באימוץ אורח חיים מערבי ועליה בהשמנה, כך ששאלות בנוגע לזיהום לא זכו לתשומת לב רבה. עם זאת, עדיין יש חוקרים המאמינים כי לזיהום יש השפעה גם במקרים אלו. לדוגמא, יש מחקרים שקשרו בין דלקת חניכיים ובין מספר הפרעות דלקתיות כרוניות, כולל טרשת עורקים, אירוע מוחי, סוכרת ומחלת אלצהיימר.  גם זיהום בהליקובקטר פילורי ובורליה נקשרו עם סוכרת.

במידה ומחקרים נוספים אכן יוכיחו את החשיבות של חיידקים בהתפתחות מחלות אלו, אזי ייתכן וניתן יהיה לפתח טיפולים חדשים ואולי אף להביא למהפכה של ממש באופן בו מטפלים בחלק מהמחלות הנפוצות ביותר. הדבר עשוי גם לסייע להבין מדוע מחלות שעל-פניו נראה כי אין קשר ביניהן, נוטות להופיע באותו מטופל.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה