משפחה

תהליכי קבלת החלטות משותפים מצמצמים את היקף התביעות הרפואיות מצד מטופלים (Ann Emerg Med)

תהליכי קבלת החלטות משותפים עשויים להפחית משמעותית את הסיכוי כי חולים יגישו תביעת רשלנות רפואית או תלונות כנגד צוותים רפואיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Annals of Emergency Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיתוף המטופלים בתהליכי קבלת החלטות הינה גישה מומלצת להגברת החלטות רפואיות הממוקדות במטופלים והפחתת בדיקות בעלות ערך נמוך. כעת ביקשו החוקרים לקבוע אם גישה זו עשויה להפחית את תחושת האשמה והאחריות במקרים של סיבוכים רפואיים.

החוקרים השלימו סימולציה אקראית ומבוקרת שכללה סקר, על-בסיס מקרה קליני לדוגמא בו לא הייתה קבלת החלטות משותפת, נערך תהליך קבלת החלטות משותף קצר או תהליך קבלת החלטות משותף ומעמיק (שלושת אלו שימשו לסיווג רמת קבלת החלטות משותפת לטווח 1-3) המשתתפים היו מבוגרים מארצות הברית, אשר חולקו באקראי לתיאורי המקרים. כל המידע שניתן למשתתפים היה זהה, כולל ההחלטה הסופית והתוצא השלילי. התוצא העיקרי של המחקר היה הסיכוי לפנות למישור משפטי. תוצאים משניים כללו תחושת אשמה, איכות טיפול ואמון ברופא.

החוקרים גייסו למחקר 804 משתתפים ומהנתונים עלה כי בקרב אלו שנחשפו לתהליכי קבלת החלטות משותפים, בין אם קצרים או מעמיקים, תועדה ירידה של 80% בסיכוי לדווח על תכנית לפנות לעורך דין, בהשוואה לאלו שלא לקחו חלק בהליכי קבלת החלטות משותפים (12% ו-11% לעומת 41%, יחס סיכויים של 0.2). בקרב משתתפים שנחשפו להליכי קבלת החלטות משותפים תועד אמון רב יותר ברופא, עם דירוג גבוה יותר של הרופא וסיכוי קטן ויתר להאשים את הרופא בסיבוכים שהתפתחו, בהשוואה למקרים לדוגמא שלא לקחו חלק בתהליכי קבלת החלטות משותפים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במקרים של סיבוכים רפואיים עקב פספוס אבחנה, תהליכי קבלת החלטות משותפים עשויים להשפיע על תחושת האשמה והאחריות בקרב החולים.

Ann Emerg Med 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה