משפחה

סיווג אינסומניה לתתי-סוגים עשוי לסייע בהתאמה אישית של הטיפול (Lancet Psychiatry)

חוקרים מהולנד זיהוי חמישה תתי-סוגים חדשים של אינסומניה, צעד אשר עשוי להוביל לטיפול מותאם יותר אישית לאינסומניה. במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Psychiatry מדווחים החוקרים כי תתי הסוגים ברובם אינם קשורים לתלונות המטופלים, אלא מהבדלים ביולוגיים.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 4,322 מבוגרים ממאגר Netherlands Sleep Registry, אשר השלימו שאלונים להערכת תכונות אישיות, שינה, אירועי חיים והיסטוריה רפואית. מבין אלו, 2,224 (51%) אובחנו עם הפרעת אינסומניה סבירה, אשר הוגדרה בנוכחות מדד Insomnia Severity Index (ISI) של לפחות 10 נקודות. ביתר 2,098 המשתתפים (49%) תועדו מדדי ISI נמוכים יותר והם שימשו כביקורות.

החוקרים התבססו על התגובות לשאלונים וזיהו את תתי הסוגים הבאים של אינסומניה:

·       תת-סוג 1 או Highly Distressed Insomnia Disorder (19% מהמשתתפים) סוג זה כלל משתתפים עם מדדים גבוהים בהערכת תכונות רבות של מצוקה, דוגמת נוירוטיות ותחושת עצבות או דחק.

·       תת-סוג 2 או Moderately Distressed, Reward-Sensitive Insomnia Disorder (31% מהמשתתפים) סוג זה התאפיין במצוקה בדרגה קלה יותר, עם רגישות של החולה לתגמול.

·       תת-סוג 3 או Moderately Distressed, Reward-Insensitive Insomnia Disorder (15% מהמשתתפים) סוג זה התאפיין במצוקה בדרגה קלה יותר, ללא תגובה לתגמול.

·       תת-סוג 4 או Slightly Distressed, High Reactive Insomnia Disorder (20% מהמשתתפים) סוג התאפיין במצוקה בדרגה קלה יותר, עם הבדלים בדרגה בה החולים חוו אינסומניה בתגובה לאירועי דחק בחיים. בחולים אלו, אירועי דחק הובילו לאינסומניה חמורה וממושכת.

·       תת-סוג 5 או Slightly Distressed, Low Reactive Insomnia Disorder (15% מהמשתתפים) סוג זה התאפיין במצוקה בדרגה קלה יותר, כאשר השינה לא הושפעה מאירועי דחק בחיים.

החוקרים מדווחים כי תתי-סוגים אלו שימשו לזיהוי פרופיל ספציפי של מאפיינים יציבים, ארש אינם קשורים ישירות לשינה, אלא רלבנטיים לאינסומניה.

בתת-מדגם של 215 מבין 2,224 החולים עם אינסומניה, אשר נבחנו בשנית לאחר 4.8 שנים, הסיכוי כי המשתתף יישאר בתת הסוג המקורי שלו עמד על 0.87, עדות ליציבות רבה בסיווג המשתתפים לתתי הסוגים השונים של הפרעות שינה.

החוקרים בחנו את הסיווג במדגם אחר, לא-חופף, שכלל 251 מבוגרים עם אינסומניה ממאגר Netherlands Sleep Registry. המאפיינים של תתי הסוגים של אינסומניה היו שונים מאלו שתועדו בביקורות שלא סבלו מהפרעת השינה.

החוקרים טוענים כי ניתן לסווג את המטופלים באמצעות סדרה קצרה של שאלות, אך מזהירים וקוראים להשלים מחקרים נוספים בטרם ניתן יהיה להתבסס על תתי-סוגים אלו בכדי להתאים טיפול פרטני לחולים.

Lancet Psychiatry. Published online January 7, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה