חמצת סוכרתית עשויה להשפיע על התפתחות המוח של ילדים (Diabetes Care)

אירוע יחיד של חמצת סוכרתית (Diabetic Ketoacidosis, או DKA) בילדים בגיל בית-ספר עשוי להיות בעל השפעה ניכרת על התפקוד הקוגניטיבי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת Diabetes Care.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 144 ילדים בגילאי 4-9 שנים, אשר לקחו חלק במחקר תצפיתי. כל הילדים השלימו בדיקות MRI ובדיקות קוגניטיביות בתחילת הדרך ושוב לאחר 18 חודשים. הילדים סווגו תחילה לקבוצות, כאשר 98 ילדים לא פיתחו אירועי DKA, או פיתחו אירועים קלים ו-30 ילדים פיתחו אירועי חמצת סוכרתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. לא תועדו חולים עם יותר מאירוע DKA יחיד, וכל הילדים, פרט לארבעה, חוו אירוע זה בעת אבחנת סוכרת. ארבעת הילדים הללו הוצאו מניתוח הנתונים.

בקבוצת הילדים עם חמצת סוכרתית בדרגה בינונית/חמורה תועדה עליה גדולה יותר בנפח החומר הלבן הכולל והאזורי והחומר האפור לאורך 18 חודשי המעקב, בהשוואה לאלו עם אירוע DKA קל, או ללא אירועי DKA.

להערכת ההשפעה הספציפית של חומרת אירוע חומצת סוכרתית, החוקרים השוו בין תת-קבוצה של 30 משתתפים תואמים בגיל בעת הגיוס למחקר ובחשיפה הגליקמית אשר חוו אירוע DKA קל, או חולים ללא אירועי DKA, אל מול 30 ילדים שחוו אירוע DKA בדרגה בינונית-חמורה. ההבדלים במדדים הקוגניטיביים לאורך המעקב הפכיו בולטים יותר, בהשוואה לכלל המדגם, למרות שגודל המדגם היה קטן יותר. כך היה גם בהערכת החומר האפור והחומר הלבן.

בהשוואה לאלו עם אירוע DKA קל, או ללא אירוע DKA, באלו עם אירוע בדרגה בינונית-חמורה תועדו מדדים נמוכים יותר משמעותית במגוון כלים, כולל מדדי אינטליגנציה, תפקוד רציף וזיכרון.

החוקרים כותבים כי דרושים מחקרים נוספים להערכת חומרת אירועי חמצת סוכרתית. הם גם קוראים לבחון אם אבחנה מוקדמת יותר של סוכרת מסוג 1 ומניעת אירוע DKA עשויים להפחית השפעות ארוכות טווח של חמצת סוכרתית על המוח המתפתח.

Diabetes Care 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה