משפחה

נמשכת מגמת הירידה בתמותה עקב מחלות ממאירות בארצות הברית (CA Cancer J Clin)

שיעורי התמותה משנית למרבית המחלות הממאירות הנפוצות ממשיכים לרדת בארצות הברית, עם מספר יוצאים מן הכלל, כולל סרטן כבד בגברים ובעיקר בנשים, וכן סרטן הרחם בנשים. הממצאים החדשים מבוססים על דו”ח עדכני של ה-American Cancer Society אודות שיעורי ומגמות מחלות ממאירות, אשר פורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת CA: Cancer Journal for Clinicians.

באופן כללי, שיעורי התמותה עקב ממאירות ירדו ב-27% במהלך 25 השנים שבין 1991-2016. כיום מספר מקרי התמותה קטן ב-2,629,200 בהשוואה לצפי התמותה במידה ושיעורי התמותה היו נותרים בשיאם. מספר מקרי התמותה שנמנעו גדול יותר בגברים, בהשוואה לנשים, מאחר והירידה הכוללת בתמותה עקב ממאירות הייתה חדה יותר בגברים (34% לעומת 24%).

בקרב אלו הגרים במדינות העניות ביותר תואר נטל לא-פרופורציונאלי של מרבית הממאירויות הניתנות למניעה, כולל סרטן צוואר הרחם, ריאות, כבד ומעי גס ורקטום. שיעורי התמותה עקב ממאירויות אלו גבוהים יותר משמעותית, בהשוואה לשיעורים במדינות עשירות יותר.

למרות מגמת הירידה בתמותה משנית למחלות ממאירות, עדיין מדובר בגורם משמעותי לתמותה. החוקרים משערים כי בשנת 2019 ילכו לעולמם 606,880 תושבי ארצות הברית עקב ממאירות שיעור מקביל לקרוב ל-1,700 מקרי תמותה ביום. המספר הגדול ביותר של מקרי תמותה עקב ממאירויות נובע מסרטן ריאות, ערמונית ומעי גס ורקטום בגברים ומסרטן ריאות, שד ומעי גס ורקטום בנשים. 

מהנתונים עולה כי רבע מכלל מקרי התמותה עקב ממאירות הם משנית לסרטן ריאות. עם זאת, היארעות סרטן ריאות ממשיכה לרדת בקצב מהיר כפליים בגברים, בהשוואה לנשים, ממצא המשקף את העליה בהרגלי עישון בקרב נשים. שיעורי התמותה עקב סרטן ריאות צנחו ב-48% משנת 1990 עד 2016 בגברים וב-23% משנת 2002 עד 2016 בנשים.

באשר לסרטן שד, החוקרים זיהו ירידה של 40% משנת 1989 עד 2016. שיעורי התמותה עקב סרטן ערמונית ירדו ב-51% משנת 1993 עד 2016.

גם שיעורי התמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום ירדו בשיעור דומה של 53%, אם כי משך הזמן הנדרש לירידה בתמותה עקב ממאירות זו היה ארוך יותר, בהשוואה לסרטן ערמונית (מ-1970 עד 2016).

בסיכומו של דבר, היארעות ממאירות במהלך העשור האחרון פחתה בכ-2% בשנה בגברים; בנשים, שיעורי ההיארעות נותרו יחסית יציבים במהלך העשורים האחרונים.

בניגוד למגמה הכוללת, שיעורי סרטן כבד עולים מהר יותר מכל ממאירות אחרת, הן בגברים והן בנשים. מדובר במגמה מטרידה מאחר וגורמי הסיכון לסרטן כבד, הכוללים השמנה, צריכת אלכוהול מופרזת, עישון וזיהום בנגיף HBV (Hepatitis B Virus) או HCV (Hepatitis C Virus) הם כולם גורמי סיכון הפיכים. לכן, מרבית המקרים של סרטן כבד ניתנים למניעה.

כאשר משלבים ממאירויות בכל שלבי המחלה, ההישרדות הגבוהה ביותר תועדה עם סרטן ערמונית (98%), מלנומה (92%) וסרטן שד בנשים (90%). מנגד, שיעורי ההישרדות לאחר חמש שנים היו הנמוכים ביותר במקרים של סרטן לבלב (9%), סרטן כבד (18%) וסרטן וושט (19%) או ריאות (19%).

בילדים ומתבגרים, שיעורי ההיארעות הכוללים של ממאירות עלו מעט מאוד, בהיקף של 0.7% בשנה, משנת 1975. עם זאת, שיעורי התמותה של חולים בקבוצת גיל זו מצויים במגמת ירידה מזה עשורים רבים, עד נקודה בה כעת הסיכוי לתמותה עקב ממאירות קטן יותר בלמעלה מ-60%, בהשוואה למצב בשנת 1970.

חלק גדול מההתקדמות משקף ירידה דרמטית של 78% בתמותה עקב לויקמיה, מ-2.7 ל-100,000 ילדים ומתבגרים בשנת 1970 ל-0.6 מקרים בשנת 2016.

CA Cancer J Clin. Published online January 8, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר עוקבה ארצי מנורבגיה עולה כי גיל מתקדם ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות מלנומה פולשנית ראשונית נוספת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים מהימנים אודות הסיכון של חולים למלנומה פולשנית ראשונית נוספת לאורך הזמן. הם התבססו על נתונים ממאגר רישום הסרטן בנורבגיה והשלימו […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה