משפחה

האם ישנה עדיפות לדיאטה צמחונית או טבעונית למניעה וטיפול בסוכרת? (מתוך אתר מדסקייפ)

באתר מדסקייפ פורסם תמליל הרצאה בנושא דיאטה צמחונית ודיאטה טבעונית למניעה וטיפול בסוכרת. חיפוש מהיר ברשת האינטרנט מעלה מאמרים רבים התומכים בצמחונות כדיאטה המועדפת למניעה וטיפול בסוכרת. לפי חלק מהאתרים, דיאטה זו מונעת הופעת סוכרת, או, במקרה של סוכרת שכבר התפתחה, מסייעת לחולים להגיע לאיזון ללא צורך בטיפול תרופתי.

על-פי ד”ר בוריס הנסל, מומחה לטיפול בהשמנה העוד בפריז, טענות אלו הן כמובן שגויות. עם זאת, האתגר הגדול יותר נוגע לקביעה אם דיאטה צמחונית היא זו עליה יש להמליץ כקו-ראשון לחולים עם סוכרת  בתקווה להביא לאיזון סוכרת ולמנוע את סיבוכי המחלה.

סקירות ומטה-אנליזות בנושא קבעו די בנחרצות כי דיאטות עם כמות מעטה, אם בכלל, של מזון שמקורו מבעלי חיים, הן עדיפות. אחת הסקירות פורסמה לאחרונה ב-Current Diabetes Report ודנה בהיארעות מופחתת של סוכרת במחקרים אורכיים, עם הפחתת רמות המוגלובין מסוכרר וטיפולים נדרשים לסוכרת, כאשר נבנה דיאטה צמחונית לעומת דיאטות דלות-שומן. ד”ר הנסל מסביר כי להערכתו, יש להתייחס לתוצאות וטענות אלו, שלדעתו הן מופרזות בהערכתן, באופן יחסי.

באשר למחקרי עוקבה, נדרשת זהירות רבה. למרות שהיארעות סוכרת בחלק מהמחקרים הייתה נמוכה בעד מחצית בקרב אלו שהקפידו על דיאטה צמחונית, יש לזכור כי זהו המצב הצפוי כאשר לא ניתן לבסס קשר סיבתי בין דפוס האכילה והסיכון למחלה, לאור חשיבות ערפלנים אפשריים, שכן, צמחונות מלווה פעמים רבות באורח חיים בריא יותר.

באשר למחקרים אקראיים, יש להדגיש כי אלו היו קצרי-טווח. כאשר בוחנים את מטה האנליזות, ניתן לזהות ירידה גדולה יותר במשקל עם דיאטה צמחונית, בהשוואה לדיאטות שנבחנו בקבוצת הביקורת. ההשערה העיקרית להסבר להבדל זה בירידה במשקל בין הקבוצות השונות, היא זו שתוארה במחקרים בתווית-פתוחה, כי המשתתפים בקבוצת ההתערבות הושפעו באופן מודע, פחות או יותר, לרדת במשקל, גם אם ירידה במשקל לא הוגדרה כיעד. לפיכך, הירידה במשקל היא ככל הנראה זו שהובילה לשיפור באיזון הגליקמי, ולא איכות הדיאטה עצמה.

כמו כן, ידוע היטב כי דיאטות עתירות-חלבונים ועתירות-שומנים הן בעלות השפעה דרמטית על האיזון הגליקמי בחולי סוכרת, מעבר לכך שמלווה בירידה מהירה במשקל הגוף.

לסיום, למיטב ידיעתו, ד”ר הנסל כותב כי מעולם לא נערכו מחקרים אקראיים להשוואת דיאטה צמחונית אל מול דיאטה ים-תיכונית, הכוללת מוצרי מזון שמקורם מבעלי חיים. זוהי מגבלה חשובה שיש לקחת בחשבון בהקשר זה.

למרות שאין מחקרים קליניים להשוואת דיאטה צמחונית לעומת דיאטה ים-תיכונית, פורסמה לאחרונה מטה-אנליזה ממנה ניתן להשלים השוואה עקיפה בין שני דפוסי התזונה, כמו גם דפוסי תזונה אחרים (כולל דיאטת פלאו, דיאטה עתירת-חלבונים, דיאטה דלת-פחמימות ודיאטה עם אינדקס גליקמי נמוך). סיכום הממצאים בכל הנוגע לאיזון גליקמי תמך בדיאטה ים תיכונית. מהנתונים נראה כי דיאטה ים תיכונית יעילה לפחות, או אולי אף יותר, מדיאטה צמחונית, שאינה רעה בעצמה ומלווה באיזון טוב יותר של רמות הסוכר בדם.

ד”ר הנסל מסביר כי התשובה לשאלה אם יש להמליץ על דיאטה צמחונית בחולי סוכרת הינה, לפחות על-פי דעתו, שלילית. המסר שלו הוא כי יש להמליץ על דיאטה עליה המטופל יכול להקפיד לאורך זמן ארוך. במידה והחולה בוחר בדיאטה צמחונית, אזי יש לכבד את הבחירה שלו. כנ”ל לגבי דיאטה ללא שומן מבעלי חיים, בתנאי שמקפידים על מעקב הדוק. מצד שני, אם החולה מעוניין להמשיך בדיאטה המכילה מזון שמקורו מבעלי חיים, אזי ניתן בהחלט להמלץי על דיאטה מאוזנת ובריאה אחרת, דוגמת דיאטה ים תיכונית.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה