משפחה

פרוביוטיקה אינה עדיפה על פלסבו במקרים של גסטרואנטריטיס (N Engl J Med)

בילדים עם גסטרואנטריטיס טיפול פרוביוטי לא הוביל לתוצאות קליניות טובות יותר, בהשוואה לפלסבו, כך עולה משני מחקרים שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת New England Journal of Medicine.

לדברי החוקרים, גסטרואנטריטיס חדה הינה גורם משמעותי לתחלואה ותמותה בילדים ברחבי העולם ומדובר בגורם המוביל בכל שנה ל-1.7 מיליון פניות לחדרי מיון בארצות הברית. למרות שטיפול פרוביוטי מצוי במגמת עליה בארצות הברית, כולל בקרב חולים עם זיהומים במערכת העיכול, הנתונים התומכים בהתוויה זו מוגבלים.

שני המחקרים הפרוספקטיביים כללו בסך הכול 1,770 ילדים בגילאי 3-48 חודשים, אשר פנו לחדרי מיון לילדים בתמונה של גסטרואנטריטיס זיהומית חדה, בדרגה בינונית-עד-חמורה.

בשני המחקרים, בתוספת לטיפול סטנדרטי לגסטרואנטריטיס במהלך השהות בחדר מיון, הילדים גם חולקו באקראי לטיפול בן חמישה ימים בפלסבו או בפרוביוטיקה. הטיפול הפרוביוטי כלל פורמולות מוכנות לרכישה ללא מרשם בקנדה וארצות הברית. החוקרים התבססו על תרכובות של L. rhamnosus, שהכילו גם כמות קטנה של זן L. helveticus. במחקר השני בחנו החוקרים תכשיר שכלל רק L. rhamnosus GG.

במחקר הראשון נכללו ילדים עם גסטרואנטריטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה תועדה בתוך 14 ימים מהגיוס למחקר ב-108 מבין 414 ילדים (26%) שטופלו בפרוביוטיקה וב-102 מבין 413 ילדים (25%) שטופלו בפלסבו (p=0.72). בדומה, לא תועדו הבדלים מובהקים בין שתי הקבוצות בחציון משך השלשולים (52.5 ו-55.5 שעות, p=0.31) או הקאות (17.7 ו-18.7 שעות, P=0.18).

שיעור האירועים החריגים היה דומה בין שתי הקבוצות ועמד על 34.8% בקבוצת הטיפול הפרוביוטי ועל 38.7% בקבוצת הפלסבו (P=0.21). עם זאת, שני ילדים בקבוצת הפלסבו פיתחו אירועים חריגים חמורים ילד אחד פיתח פרכוס חום והשני אובחן עם מחלת קוואסקי.

במחקר השני מדד חומרה קלינית של גסטרואנטריטיס עמד על 9 ומעלה ב-55 מבין 468 ילדים (12%) בקבוצת הטיפול הפרוביוטי וב-60 מבין 475 ילדים (13%) בקבוצת הפלסבו. הסיכון היחסי לאירוע גסטרואנטריטיס חדה בדרגה בינונית-עד-חמורה עמד על 0.96 עם טיפול פרוביוטי (P=0.83).

החוקרים לא זיהו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין שתי הקבוצות בחציון משך שלשולים (49.7 לעומת 50.9 שעות, P=0.26) או הקאות (0 שעות בשתי הקבוצות, p=0.17).

צפצופים תועדו בחמישה ילדים בקבוצת הטיפול הפרוביוטי, אך לא תוארו מקרים כאלו בקבוצת הפלסבו (p=0.03).

משילוב הממצאים משני המחקרים עולה כי אין עדויות התומכות בטיפול פרוביוטי הכולל L. rhamnosus לטיפול במקרים של גסטרואנטריטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה בילדים. עם זאת, עדיין ייתכן כי תכשירים פרוביוטיים אחרים יסייעו במקרים אלו, שכן ישנם הבדלים בין התכונות של תכשירים שונים.

N Engl J Med. Published online November 21, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה