משפחה

יו”ר הר”י : קיצוץ רוחבי במערכת הבריאות הוא פשע חברתי – מי שידו אינה משגת יחלה וימות (הארץ)

במאמר שמפרסם היום פרופ’ ציון חגי, יו”ר הר”י (בתמונה) , ב”הארץ”, הוא טוען ש”קיצוץ רוחבי הוא פשע חברתי – מי שידו אינה משגת יחלה וימות“.

לטענת חגי הקיצוץ הרוחבי שאושר השבוע בממשלה אשר מפחית  1.3% מהתקציב של משרד הבריאות, תקציב שהוא כבר כיום מדולל ביותר , יגרום לנזקים בריאותיים עצומים. חגי טוען שסכומי הקיצוץ היו יכולים למנוע מקרי תחלואה בחצבת, להעביר חולים מהמסדרון למיטות, למנוע זיהומים צולבים, ובקיצור להציל חיים.

חגי מבקר את התנהלות הממשלה על כך שמצד אחד קבעה תקציב דו שנתי, ומאידך, “שכחה” להכין רזרבה להסכם השוטרים, ובחרה בפתרון הקל כביכול של קיצוץ רוחבי. הבעייה לטענת חגי היא שמערכת הבריאות הציבורית בישראל , עוד לפני הקיצוץ, “פצועה ומדממת” וסובלת מ”הרעבה כספית” ומשוועת לתקציבים ומשאבים, ולכן גם תלויה פעמים רבות בפילנתרופיה ונדבות, ונאלצת להתמודד עם דו”חות ומדדים שמצביעים על העדר תפקוד. לכן, במצב כזה לדעת חגי , במקום למצוא דרכים לשפר ולהציל את המערכת, בוחרת הממשלה במודע להחמיר את הפגיעה.

חגי מציין במאמר שבעוד שבכל המדינות בעולם המערבי תקציבי הבריאות עולים מדי שנה (גם אבסולוטית וגם כשיעור מהתל”ג) , בישראל ההוצאה הלאומית על בריאות בישראל נשארת מהנמוכות במערב. (7.2% בישראל לעומת ממוצע של 9% ב-OECD ו-17.2% בארה”ב) .

התוצאה , כך מסביר חגי  : הרפואה הציבורית הולכת ונחלשת, והפרטית מתחזקת.

לדעת חגי לא קיצוץ של 45 מיל’ ש”ח נדרש אלא תוספת של 3 מיליארד ש”ח בכדי להביא את המערכת לרמת ביצועים דומה לזו של ה-OECD .


הוא ממחיש זאת כשהוא מסביר שכיום בכדי לעבור ניתוח קטרקט במערכת הציבורית זמן הממתנה הוא של יותר משנה. למבוגרים שאינם יכולים להרשות לעצמם ניתוח פרטי המשמעות היא סבל, סיכון מוגבר לנפילות ואף מוות במקרים קיצוניים.

זוהי דוגמא לכך שהמדינה אינה עומדת בחוק ביטוח הבריאות הממלכתי שלו היא מחויבת שכזכור מצהיר שעל המדינה “לספק לתושבי ישראל סל בריאות באיכות סבירה, בזמן ובמרחק סבירים“.

חגי קורא לממשלה לקבל “החלטה אמיצה, שתחריג את המשרדים החברתיים מכל תוכנית קיצוץ שהיא, כיום ובעתיד.

למאמר ב”הארץ”

הערת המערכת: סגן שר הבריאות ליצמן אמנם פרסם הצהרה תקיפה על התנגדותו לקיצוץ אך נראה שלאור המצב הקואולציוני החדש אפשר לצפות ממנו, כפוליטיקאי ותיק ומיומן , לנצל הסיטואציה ולפעול להצלת מערכת הבריאות. בעצם, זה תפקידו המרכזי. 

וגם אם לא מדובר בסוגיה הלכתית כלשהי או הוראות חוק גיוס חרדים כזה או אחר, מהסוגיות שהאדמו”ר מגור היה דורש ממנו בוודאות לאיים בפירוק הקואלציה, מדובר בסוגייה, שכל מי שמערכת הבריאות חשובה לו (וזה בעצם כולם) , מצפה ממנו למנוע הקיצוץ ולהשיג התקציבים הנדרשים לקיומה והתחזקותה של מערכת הבריאות הציבורית.   

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה