משפחה

ישנה חשיבות רבה להכרת תופעות לוואי של מעכבי בקרה חיסונית (JAMA)

הצגת מעכבי בקרה חיסונית הובילה לשינוי דרמטי בטיפול במספר סוגי ממאירויות, אך מאחר והתרופות הללו די שונות מאלו שהיו בשימוש בעבר, על רופאים להכיר את מכלול תופעות הלוואי של התרופות הללו, כך מדווחים מומחים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA.

מאחר והשימוש בתרופות אלו מצוי במגמת עליה, חשוב שרופאים ממקצועות שונים יכירו את תופעות הלוואי האפשריות של הן. המומחים מדגישים את תופעות הלוואי הנפוצות ביותר אליהם עשויים רופאים שאינם אונקולוגים להיחשף במרפאות.

האירועים החריגים של תרופות אלו עשויים להשפיע על מגוון רחב של איברים. המערכות המעורבות בשכיחות הגבוהה ביותר הן העור, מערכת העיכול, הריאות, איברים אנדוקריניים (בלוטת תריס, בלוטת אדרנל, בלוטת היפופיזה), מערכת שריר-שלד, כליות, מערכת עצבים, מערכת לב וכלי דם, העיניים והדם.

בסך הכול, אירועים אוטואימוניים הם לרוב תלויי-מינון עם משטרי טיפול הכוללים מתן מעכבי CTLA-4, דוגמת Ipilimumab (יירבוי), אך לא עם מעכבי בקרה חיסונית אחרים הפועלים במסלול Programmed Cell Death, מעכבי PD/PD-L1, דוגמת Nivolumab (אופדיבו), Pembrolizumab (קיטרודה) ותכשירים רבים אחרים הזמינים כיום לשימוש.

תופעות הלוואי מופיעות בשכיחות הגבוהה ביותר במהלך 12 השבועות הראשונים לטיפול, אך חולים עשויים לפתח אירועים חריגים עד שישה חודשים לאחר הפסקת הטיפול התרופתי.

מרבית ההשפעות הן אקוטיות והחולים לרוב יגיבו לטיפול בסטרואידים לאחר 1-7 ימים. תופעות הלוואי דורשות לרוב טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך (פרדניזון, 0.5 מ”ג/ק”ג) במקרים קלים, וגלוקוקורטיקואידים במינון-גבוה (1-2 מ”ג/ק”ג) במקרים של אירועים חריגים חמורים.

בכ-10% מהחולים, תופעות לוואי עשויות להישנות לאחר סיום טיפול בסטרואידים, ובכ-5% מהחולים שטופלו במעכבי PD-1 בלבד נדרש אשפוז לבית חולים. המשלב של מעכבי CTLA-4 ומעכבי PD-1 מעלה את הסיכון לאירועים חריגים, ואשפוז עשוי להידרש בעד 36% מהחולים תחת משלב זה.

במידה והחולים לא משתפרים לאחר 3-7 ימי טיפול בסטרואידים, אזי יש לשקול טיפול קו-שני לדיכוי חיסוני, הספציפי למחלה, דוגמת Infliximab או Mycophenolate Mofetil. הכותבים מציינים עוד כי מאחר ומעכבי בקרה חיסונית זמינים מסחרית רק משנת 2011, תופעות לוואי ארוכות-טווח עדיין לא אופיינו היטב.

JAMA. 2018;320:1702-1703

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה