משפחה

עדות נוספות תומכות בקשר בין זיהום בנגיף הרפס ובין מחלת אלצהיימר (Front Aging Neurosci)

במאמר שפורסם במהלך חודש אוקטובר בכתב העת Frontiers in Aging Neuroscience מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולות עדויות נוספות הקושרות בין זיהום בנגיף הרפס ובין מחלת אלצהיימר.

פרופסור רות יצחקי מאוניברסיטת מנצ’סטר בבריטניה סקרה את המחקר שלה ואת המחקרים של חוקרים אחרים שבחנו את תיאוריית הזיהום הנגיפי ומחלת אלצהיימר. במהלך העשורים האחרונים מחקרים מצאו כי בחולים עם זיהום בנגיף HSV1 (Herpes Simplex Virus 1) קיים סיכון מוגבר לדמנציה וכי תרופות אנטי-ויראליות עשויות להפחית סיכון זה. תוצאות מחקרים עדכניים יותר הציעו כי לא מדובר רק בקשר בין השניים.

מרבית האנשים באוכלוסיה נדבקו בנגיף HSV1 עד גיל 70 שנים. החוקרים מאמינים כי הנגיף יכול לטייל למוח, שם נותר במצב חביוני. רה-אקטיבציה מתרחשת לסירוגין, עקב אירועים דוגמת דיכוי חיסוני, זיהום היקפי ודלקת. מנתונים עולה כי HSV1 עשוי לגרום להצטברות נגעי עמילואיד ביתא ופרופ’ יצחקי ואחרים הוכיחו כי בתרביות תאים נגועים ב-HSV1 זוהו הצטברות חלבוני טאו.

בנוסף, אלל APOE-ε4 מעלה את הסיכון הנ”ל. נגיף HSV1 קיים במוח של נשאי APOE-ε4 ונגיף HSV1 קיים במוחות של נשאי APOE-ε4 בכמחצית מהמקרים של דמנציה.

החוקרים משערים כי הסיכון למחלת אלצהיימר גבוה פי 12 באלו בהם ישנה עדות לנגיף במוח וכן אלל APOE-ε4, בהשוואה לאלו ללא שני אלו. התיאוריה שלהם היא כי בנשאי APOE-ε4, רה-אקטיבציה נפוצה או מזיקה יותר בתאי מוח נגועים ב-HSV1, אשר מצידם, מצטברים ומובילים להתפתחות מחלת אלצהיימר.

במאמרה סוקרת פרופ’ יצחקי שלושה מאמרים מאוד משמעותיים מטייוואן:

·       המחקר הראשון כלל 846 חולים (גיל ממוצע של 62 שנים), עם אבחנה של מעורבות עינית של הרפס זוסטר בשנת 2005, אשר פיתחו דמנציה במהלך חמש השנים הבאות. מבין החולים עם הפגיעה העינית, 4.16% פיתחו דמנציה על-רקע גיל מתקדם, בהשוואה ל-1.65% מהביקורות (יחס סיכון של 2.97 לאחר תקנון לערפלנים ולמאפייני החולים).

·       במחקר השני נכללו 39,205 משתתפים עם הרפס זוסטר, אשר היו במעקב לאורך ממוצע של 6.2 שנים. היארעות דמנציה נבחנה אל מול מספר דומה של ביקורות. יחס הסיכון היה קטן ועמד על 1.11. עם זאת, בחולים עם הרפס זוסטר שטופלו בתרופות אנטי-ויראליות היארעות דמנציה הייתה כמחצית באלו שלא קיבלו טיפול.

·       המחקר השלישי היה הבולט מכולם וכלל 8,362 חולים בגילאי 50 שנים ומעלה, עם אבחנה

חדשה של זיהומי HSV. הסיכון להתפתחות דמנציה על-רקע גיל מתקדם באוכלוסיה זו בתוך עשר שנים היה גבוה פי 2.56, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

פרופ’ יצחקי מודעת לכך שממצאי המחקרים הללו עשויים להיות תקפים רק לזיהומי הרפס חמורים, שהם נדירים. באופן אידיאלי, יש לבחון את שיעורי הדמנציה בקרב חולים עם זיהום קל ב-HSV1, כולל פצעי קור או הרפס גניטאלי קל, אך אלו הרבה פחות מתועדות.

Front Aging Neurosci. Published online October 19, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.