משפחה

ויטמין D עשוי לשפר תפקוד קוגניטיבי ועישון עשוי לפגוע בתפקוד זה בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ECTRIMS)

רמות גבוהות יותר של ויטמין D בעת האבחנה של תסמונת CIS (Clinically Isolated Syndrome) נקשרו עם תפקוד קוגניטיבי טוב יותר לאחר 11 שנים. מנגד, עישון סיגריות נקשר עם תפקוד קוגניטיבי גרוע יותר בטווח הארוך. ממצאים אלו הוצגו במהלך הכנס ה-34 מטעם ה-ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Scleorosis).

החוקרים התמקדו בתת-קבוצה של משתתפים ממחקר BENEFIT-11 (Betaferon/Betaseron in Newly Emerging MS for Initial Treatment 11 Year), אשר אובחנו עם CIS והיו במעקב לאורך שנתיים.

במסגרת המחקר נבחנו רמות ויטמין D, המתוקנות לעונת השנה; הרגלי עישון (לא-מעשנים: פחות מ-10 ננוגרם/מ”ל; מעשנים: מעל 25 ננוגרם/מ”ל; מעשנים כבדים: מעל 189 ננוגרם/מ”ל); ורמות נוגדני IgG כנגד EBNA-1 (EBV nuclear antigen1), אשר שימשו כסמן לחשיפה ל-EBV.

התפקוד הקוגניטיבי לאחר 11 שנים נמדד על-פי מבחן PASAT-3 (Paced Auditory Serial Addition Test).

במהלך השנתיים הראשונות לאחר אבחנת CIS, כל עליה של 50 ננומול/ליטר בריכוז הממוצע של ויטמין D נקשרה עם ירידה של 65% בסיכון לציון נמוך מהחציון של מדד PASAT-3 לאחר 11 שנים (יחס סיכויים של 0.35). חמישון גבוה יותר של רמות ויטמין D נקשר עם ציון גבוה יותר במדד PASAT.

בנוסף, מדדי PASAT-3 מתוקנים היו נמוכים יותר בקרב מעשנים ובקרב מעשנים כבדים, בהשוואה לאלו שלא נהגו לעשן. המגמה הליניארית שתועדה מלא-מעשנים עד מעשנים כבדים מעידה על קשר תלוי-מינון. החוקרים מצאו כי לאחר 11 שנים תועדו ציוני PASAT נמוכים בעד 6 נקודות בקרב מעשנים כבדים, כך שלממצאים אלו חשיבות קלינית. מנגד, נוגדני IgG כנגד EBNA-1 לא נקשרו עם תפקוד קוגניטיבי לאחר 11 שנים.

החוקרים גם בחנו את הנזק לאקסוני עצבים על-בסיס רמות sNfL (Serum Neurofilament Light), כאשר רמות גבוהות יותר מעידות על נזק חמור יותר.

הם מצאו כי כל עליה של 50 ננומל/ליטר ברמות הממוצעות של ויטמין D במהלך השנתיים הראשונות לאחר אבחנת CIS לווה ברמות sNfL נמוכות ב-20%. בנוסף, רמות sNFL היו גבוהות יותר ב-29% בקרב מעשנים, בהשוואה ללא-מעשנים.  שוב, רמות EBNA-1 לא נקשרו עם רמות sNfL ורמות NfL בדם אישרו את הממצאים המרכזיים של המחקר.

על-בסיס תוצאות אלו, החוקרים כותבים כי תתכן השפעה מגנה לתוספי ויטמין D וישנה חשיבות גם לייעוץ בנושא הפסקת עישון.

מתוך כנס ECTRIMS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה