משפחה

טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית נפוצים בקרב חולי סרקומה (מתוך כנס ה-ESMO)

טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית, המשמשים מספר רב של חולי סרקומה לפני טיפולים כנגד הממאירות ולאחר מכן, מלווים לעיתים קרובות באינטראקציות בין-תרופתיות, כך עולה משני מחקרים חדשים, שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.

המחקר הראשון כלל סקר בקרב 325 חולים עם סרקומה מוכחת בביופסיה (59%), גידולי GIST (Gastrointestinal Stromal Tumor, 23%) וגידולים דסמואידים (18%). הסקר נערך לאורך תקופה של ארבעה חודשים בשנת 2018 ובחן את השימוש בטיפולים דוגמת תוספי ויטמינים או מינראלים, צמחים סיניים, הומיאופתיה, אקופונקטורה, מדיטציה, יוגה, טאי צ’י, או שינויים בהרגלי תזונה.

מהנתונים עלה כי 51% מהמשתתפים פנו לשירותי רפואה משלימה ואלטרנטיבית במהלך חייהם 15% מהם פנו לטיפולים אלו רק במהלך הטיפול למחלתם.

החוקרים מדווחים כי 60% מהנשאלים הכירו בהעדר נתוני בטיחות מספקים אודות טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית, אך לא חששו מאוד מפני סיכונים אפשריים.

הסיבות לשימוש בשירותי רפואה משלימה ואלטרנטיבית כללו שיפור מערכת החיסון (78%), תקווה כי הטיפולים יעזרו להם להרגיש טוב יותר (76%), התמודדות עם טיפול לממאירות (45%), הפחתת דחק (53%), טיפול בתסמינים או תופעות לוואי (36%).

המשיבים סברו כי טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית היוו תוספת יעילה לרפואה קונבנציונאלית, אך רבים הודו כי לא היה להם ידע מספק אודות הסיכונים והתועלות של טיפולים אלו, כאשר בו-זמנית, הם הביעו חוסר שביעות רצון מהעדר הכיסוי של עלויות הטיפולים הללו ע”י הגופים המבטחים.

המחקר השני היה סקירה רטרוספקטיבית שנערכה בין 2014-2018 וכללה 122 חולים עם גידולי רקמה רכה ו-80 חולים עם סרקומה של העצם (103 גברים בסך הכול, גיל ממוצע של 50 שנים). המשתתפים טופלו בכימותרפיה (86%) או מעכבי טירוזין קינאז (14%).

בממוצע, חולים נטלו שלוש תרופות, 32% נטלו לפחות 5 תרופות; 17% פנו לשירותי רפואה משלימה ואלטרנטיבית. מהסקירה עלה כי 29% מהאינטראקציות הבין-תרופתיות שדרשו התערבויות של רוקחים נקשרו עם טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית.

הסיכונים של אינטראקציות עם תרופות לא-קונבנציונאליות דומים לאלו של תרופות אחורת: בעיקר רעילות ואובדן יעילות של טיפולים כנגד ממאירות, אך פחות ידוע על הסיכונים של טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית.

מבין 157 סקירות התרופות בקרב 59 חולים (24%), 71 נדרשו להתערבות רוקח (34 תרופות הופסקו, 16 תרופות הוחלפו, שתיים דרשו התאמת מינון ו-19 דרשו מעקב אחר הטיפול התרופתי).

התערבויות היו נפוצות יותר בחולים שקיבלו מעכבי טירוזין קינאז, בהשוואה לטיפול כימותרפי (63% לעומת 17%) ו-29% מההתערבויות הללו ציינו כי טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית היו המקור לסוגיה זו.

החוקרים מדווחים כי 37 האינטראקציות הבין-תרופתיות בעלות פוטנציאל חמור נקשרו בניתוח חד-משתני עם גורמי הסיכון הבאים: מספר התרופות; מצב תפקודי; כאב; טיפול בנוגדי-דיכאון; שימוש במעכבי תעלות מימן; ושימוש במעכבי טירוזין קינאז.

האינטראקציות על-רקע טיפול במעכבי טירוזין-קינאז, מעכבי תעלות מימן וטיפול בנוגדי-דיכאון נותרו מובהקות בניתוח רב-משתני.

מתוך כנס ה-ESMO

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.