משפחה

חשיבות הערכת תסמיני חרדה ודיכאון בחולים צעירים עם מחלת מעי דלקתית (Aliment Pharmacol Ther)

במאמר שפורסם בכתב העת Alimentary Pharmacology & Therapeutics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לאור השכיחות הגבוהה של תסמיני חרדה ודיכאון בחולים עם מחלת מעי דלקתית, יש מקום להמליץ על בדיקות סקר פסיכולוגיות בחולים צעירים עם מחלה זו. בדיקות סקר אלו עשויות להוביל לזיהוי מוקדם וטיפול מתאים.

מטרת המחקר הפרוספקטיבי הייתה לתאר את שיעורי ההימצאות וחומרת תסמיני חרדה ודיכאון במדגם גדול של חולים צעירים עם מחלת מעי דלקתית ולזהות גורמי סיכון קליניים ודמוגרפיים לחרדה ודיכאון.

מדגם המחקר כלל 374 חולים עם מחלת מעי דלקתית, בגילאי 10-25 שנים, אשר השלימו בדיקות סקר לחרדה, דיכאון ואיכות חיים. בחולים עם מדדי חרדה ו/או דיכאון מוגברים השלימו ראיון אבחנתי להערכת הפרעות פסיכיאטריות. מאפיינים דמוגרפיים וקליניים נלקחו מהרשומות הרפואיות.

החוקרים מדווחים כי ב-75% מהחולים במדגם המחלה הייתה בהפוגה, כאשר ב-19.8% תועדה פעילות מחלה בדרגה קלה, ב-2.7% פעילות בינונית וב-2.1% פעילות חמורה. תסמיני חרדה/דיכאון בדרגה קלה תועדו ב-35.2% מהחולים ותסמינים חמורים ב-12.4% מהחולים.

החוקרים לא זיהו הבדלים בתסמיני חרדה (28.3%), דיכאון (2.9%) או חרדה ודיכאון (15.8%) בין מתבגרים (גילאי 10-17 שנים) או מבוגרים-צעירים (גילאי 18-25 שנים).

מהנתונים עלה כי מחלה פעילה ניבאה משמעותית תסמיני דיכאון (יחס סיכויים של 4.6, p<0.001). בנשים תועדה שכיחות גבוהה יותר של תסמיני חרדה ו/או דיכאון (יחס סיכויים של 1.7). עוד מדווחים החוקרים כי מחלה פעילה (יחס סיכויים של 1.9) ומשך מחלה קצר יותר (יחס סיכויים של 1.3) ניבאו משמעותית תסמיני חרדה ו/או דיכאון.

ממצאי המחקר מעידים על חשיבות הערכת תסמיני חרדה ו/או דיכאון באוכלוסיית חולים צעירים עם מחלת מעי דלקתית.

Aliment Pharmacol Ther. 2018;48(3):358-369

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה