משפחה

שינויים בהרכב המיקרוביום עשויים להשפיע על הסיכון להתפתחות מחלת לבלב (Clin Gastroenterol Hepatol)

מנתונים חדשים עולה כי הפתוגנזה של מחלות לבלב עשויה להיות מושפעת גם מהרכב המיקרוביום של מערכת העיכול. במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology כותבים החוקרים כי אעפ”י שיש עוד לבחון את הסיבתיות, נראה כי להרכב המיקרוביום במערכת העיכול יש חשיבות קלינית רבה.

החוקרים מסבירים כי בחולים עם דלקת לבלב סיכוי גבוה יותר לשינויים בהרכב המיקרוביום במערכת העיכול, בהשוואה למתנדבים בריאים, עם שכיחות גבוהה יותר של Enterobacteriaceae ו-Enterococcus, ושכיחות נמוכה יותר של Bifidobacteria.

ממחקרים עלתה חשיבות שינויים בהרכב החיידקים במערכת העיכול בפתוגנזה ובחומרה של דלקת לבלב ועלתה השאלה אם שינוי הרכב המיקרוביום במערכת העיכול עשוי לשמש כיעד טיפול. טיפול אנטיביוטי רחב טווח ופפטידים אנטי-מיקרוביאליים עשויים להשפיע על הרכב המיקרוביום ולהביא לשיפור בתוצאות בחולים אלו.

בנוסף, חיידקי מעי שפירים, דוגמת Lactobacillus ו-Bifidobacterium נחשבים ככאלו השומרים על תפקוד המעי כמחסום ומגבילים גדילת פלאורה פתוגנית. למרות ממצאים מבטיחים מוקדמים, סקירת Cochrane ומטה-אנליזה קבעו כי לפרוביוטיקה אין תועלת משמעותית או אירועים חריגים משמעותיים במקרים של דלקת לבלב חדה חמורה.

גדילת-יתר של חיידקים במעי הדק זוהתה לעיתים קרובות בחולים עם דלקת לבלב כרונית וככל הנראה מקורה מייצור מופחת של פפטידים אנטי-מיקרוביאליים בלבלב, הפרעה במוטיליות, פגיעה בייצור מרכיבים חיוניים בחלל האילאום והבססה מופחתת משנית לירידה בהפרשות לבלב עתירות ביקרבונט.

גדילת יתר של חיידקים במעי הדק עשויה להחמיר אי-ספיקת לבלב אקסוקריני, כך שייתכן והטיפול בכך יסייע לחולים עם חסר זה. מחקר קטן משנת 2017 מצא כי בחולים עם דלקת לבלב כרונית ישנה ירידה בשכיחות Bacteroides ועליה ביחס בין Firmicutes ל-Bacteroidetes.

באשר למחלה ממארת, סרטן לבלב צפוי להפוך לגורם השני בשכיחותו לתמותה בארצות הברית עד 2030. מאחר ושינויים בהרכב המיקרוביום עשויים לתרום לדלקת לבלב כרונית, אלו עשויים גם לתרום לפתוגנזה של סרטן לבלב במקרים של דלקת לבלב כרונית. יש עדויות בולטות התומכות בקשר בין שינויים במיקרוביום הפומי במחלות חניכיים ובין ממאירות אגרסיבית. הרכב המיקרוביום של מערכת העיכול מושפע מגורמים רבים הקשורים בסיכון מוגבר לסרטן לבלב, כולל עישון, השמנה וסוכרת.

החוקרים כותבים כי בעוד ששינויים בהרכב המיקרוביום במערכת העיכול נקשרו בעיקר עם שינויים פרו-דלקתיים כרוניים בלבלב, ייתכן כי קביעת יעד לשינוי המיקרוביום עשוי בסופו של דבר לשמש כאפשרות טיפולית. הערכת המיקרוביום של חולים בסיכון למחלת לבלב במחקרים פרוספקטיביים נדרשת בכדי להבין טוב יותר את חשיבות השינויים בהרכב החיידקים במערכת העיכול בפתוגנזה של מחלות לבלב בבני אדם.

Clin Gastroenterol Hepatol 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה