מהו הסיכון לתמותה של תינוק לאחר אירוע קצר בלתי-מוסבר? (J Pediatr)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics כותבים מומחים על תוצאות סקירה חדשה, מהן עולה כי שיעורי התמותה לאחר אירוע קצר, בלתי-מוסבר (BRUE או Brief, Resolved, Unexplained Event, לשעבר Apparent Life-Threatening Events) הם נמוכים וניתן להימנע מאשפוז יילודים לאחר אירוע BRUE שהם בסיכון נמוך לתמותה לאחר הערכה ראשונית.

בשנת 2016, האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים פרסם הנחיות להערכה של אירועים קצרים, בלתי-מוסברים ללא אבחנה לאחר הערכה הולמת. הנחיות אלו הציעו גישה לסווג תינוקות לאחר אירוע BRUE לקטגוריית סיכון נמוך לנזק עתידי במידה ולא נולדו פגים, היו בגיל חודשיים ומעלה, ללא אירועי BRUE קודמים, בהם האירוע נמשך פחות מדקה אחת ולא דרש החייאה של איש צוות רפואי.

עם זאת, אין מספיק נתונים אפידמיולוגיים בכדי לקבוע את דרגת הסיכון לנזק עתידי ביילודים לאחר אירועים אלו. מחקר שפורסם לאחרונה ביקש להגדיר את הגבול העליון של הסיכון לתמותה לאחר אירוע BRUE. החוקרים אספו נתונים מעשרה מחקרים שפורסמו בין 1970-2014 ושני מחקרים נוספים שפורסמו בין 2015-2017, עם סך כולל של 3,005 תינוקות. תקופת המעקב במחקרים אלו נעו בין שבוע ועד שלוש שנים. כל מקרה תמותה שאירע מעל ארבעה חודשים לאחר אירוע BRUE הוגדר כלא-סביר כי היה קשור לאותו אירוע קצר ובלתי-מוסבר.

במהלך המעקב תועדו 12 מקרי תמותה (0.4%), ארבעה מהם כללו תינוקות לאחר גיל ארבעה חודשים, כך ששיעורי התמותה במרווח הזמן הרלבנטי עמדו על 0.26% (8 מקרים מבין 3,005 תינוקות). אותם שמונה מקרי תמותה הצביעו על שיעורי תמותה של 3.1 מקרי תמותה לחודש ל-10,000 אירועי BRUE, אך רווח בר-סמך של שיעור זה היה רחב (0.3-30.1). שיעורי תמותה אלו מקבילים לסיכון לתמותה לאחר אירוע BRUE של כמקרה תמותה אחד מכל 800 מקרי BRUE. שיעורי התמותה הבסיסיים בכלל התינוקות במהלך אותה תקופת זמן עמדו על מקרה אחד ל-500 במהלך ארבעת החודשים הראשונים לחיים, או מקרה תמותה אחד מבין 1,200 במידה ולא כללו בניתוח הנ”ל יילודים (לפני גיל 28 ימים).

מבחינה מעמיקה יותר של אותם 12 מקרי תמותה עלה כי ארבעה תינוקות הלכו לעולמם במהלך האשפוז הראשוני ושניים הלכו לעולמם עקב סיבוכים הקשורים בפרכוסים (18 חודשים ו-5.5 שנים לאחר אירועי BRUE). שלושה ילדים מתו עקב דלקת ריאות ושלושה מקרים אחרים סווגו כתסמונת מוות פתאומי.

החוקרים סיכמו וקבעו כי השיעור הנמוך מאוד של תמותה לאחר אירוע BRUE נופל בתוך הטווח של שיעורי התמותה בכלל היילודים (1/500) ומקרי תמותה של תינוקות, לא כולל יילודים (1/1,200). ממצאים אלו תומכים בהמלצות משנת 2016 להימנע מאשפוז יילודים לאחר אירוע BRUE שהם בסיכון נמוך לתמותה לאחר הערכה ראשונית.

J Pediatr. 2018; 197:63-67

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה