האם בדיקת CT בילדים מעלה את הסיכון לממאירות? (J Natl Cancer Inst)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the National Cancer Institute מדווחים חוקרים מהולנד כי בקרב ילדים שהשלימו בדיקות CT תועד סיכון גבוה מהצפוי להתפתחות מחלות ממאירות בגיל מבוגר יותר. מהנתונים עלה כי הסיכון להתפתחות ממאירות מכל סוג היה גבוה יותר ב-47% ונע בין עליה של 11% לעליה של פי שלוש בסיכון לממאירויות ספציפיות. הניתוחים הסטטיסטיים לא הגיעו למובהקות סטטיסטית בהערכת כלל הממאירויות, אך זוהו מגמות סיכון מוגבר בכל המקרים.

החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר Dutch Pediatric CT Study, שהתמקד במקרים של סרטן המוח ולויקמיה, אך כלל נתונים גם אודות ממאירויות אחרות. המדגם הפרוספקטיבי כלל 168,394 משתתפים מתחת לגיל 18 שנים בעת ביצוע בדיקת ה-CT (שלא בוצעה בשל ממאירות) בין השנים 1979-2012.

מהערכת סוגים שונים של ממאירויות, החוקרים חישבו את הסיכון היחסי העודף (Excess Relative Risk או ERR) לכל מנת קרינה של 100 cGy לאיבר ואת שיעורי ההיארעות המתוקננים (Standardized Incidence Ratios או SIR) על-בסיס היארעות ממאירויות באוכלוסיה הכללית בהולנד. הנתונים כללו 262,227 בדיקות CT שבוצעו ב-42 בתי חולים בהולנד. לאחר הוצאת מטופלים שהיו במעקב במשך פחות משנתיים, ניתוח הנתונים כלל 140,612 משתתפים להערכת לויקמיה ו-106,530 משתתפים להערכת גידולים סולידיים.

החוקרים זיהו בסך הכול 454 גידולים. מהערכת כלל אתרי הגידול עלה כי בדיקת CT לוותה ביחס שיעורי היארעות של 1.47. עליה מובהקת סטטיסטית תועדה עם ממאירויות של המעי הגס, עצם, מעי גס, רקמות רכות, בלוטת תריס ומערכת העצבים המרכזית (כולל גידולים ממאירים ושפירים), כמו גם ממאירויות המטולימפופרוליפרטיביות וממאירויות עוריות שאינן-מלנומה.

מהשוואת המקרים הצפויים אל מול מקרי הממאירויות שזוהו בפועל עלה כי השיעורים היו גבוהים כפליים מהצפוי בהערכת ממאירויות של המעי הגס (SIR של 2.05), רקמות חיבור (SIR של 2.03) ומערכת העצבים המרכזית (SIR של 2.05), כמו גם גידולים עוריים שאינם מלנומה (SIR של 3.36). בנוסף, שיעורי SIR לסרטן מעי גס ורקטום עמדו על 1.95, שגם כן היו מובהקים סטטיסטית. כאשר החוקרים הפרידו בין לויקמיה ובין תסמונות מיאלודיספלסטיות, לבדיקות CT לא הייתה השפעה על היארעות לויקמיה.

החוקרים מזהירים כי יש לנקוט משנה זהירות בפירוש הממצאים, שכן בדיקות CT בילדים עשויות לשמש כאמצעי מציל-חיים ומשפר איכות-חיים במקרים רבים. בנוסף, הגידולים שנבחנו במקרה זה מלווים בעליה אבסולוטית קטנה בסיכון. אעפ”י כן, יש מקום לשיקול דעת זהיר בהפניית ילדים לבדיקות CT והתאמת מינון הקרינה, כפי שנהגו בבתי חולים רבים.

J Natl Cancer Inst 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה