משפחה

האם מחלת כליות בילדות מובילה לאי-ספיקת כליות בשלב סופני בבגרות? (N Engl J Med)

מתוצאות מחקר חדש מישראל בראשות ד”ר רונית קלדרון-מרגלית מהאוניברסיטה העברית בירושלים, שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine, עולה כי מחלת כליות בילדות, גם במקרים בהם התפקוד הכלייתי היה תקין בגיל ההתבגרות, מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לאי-ספיקת כליות בשלב סופני בבגרות.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הסיכון למחלת כליות סופנית בעתיד, בקרב מתבגרים עם תפקוד כלייתי תקין אך היסטוריה של מחלת כליות בילדות. לצורך כך, הם השלימו מחקר ארצי, מבוסס-אוכלוסיה, שכלל 1,521,501 מתבגרים בישראל, שנבדקו לפני גיוס חובה בשנים 1967-1997; הנתונים נבחנו אל מול המאגר הישראלי של חולים עם מחלת כליות סופנית.

מחלת כליות בילדות כללה אנומליות מולדת של הכליות ודרכי השתן, דלקת של אגן הכליה ומחלה גלומרולארית; בכל המשתתפים שנכללו בניתוח הראשי תועד תפקוד כלייתי תקין ולא הייתה עדות ליתר לחץ דם בגיל ההתבגרות.

במהלך 30 שנות המעקב, אי-ספיקת כליות בשלב סופני תועדה ב-2,490 משתתפים. היסטוריה של מחלת כליות כלשהי בילדות לוותה ביחס סיכון לאי-ספיקת כליות בשלב סופני של 4.19. היקף הקשר בין כל אבחנה של מחלת כליות בילדות (אנומליות מולדת של הכליות ודרכי שתן, דלקת אגן כליה ומחלה גלומרולארית) והסיכון לאי-ספיקת כליות סופנית בבגרות היה דומה (יחס סיכון מתוקן של 5.19, 4.03 ו-3.85, בהתאמה). היסטוריה של מחלת כליות בילדות נקשרה עם גיל צעיר יותר בעת הופעת מחלת כליות בשלב סופני (יחס סיכון למחלת כליות סופנית במבוגרים מתחת לגיל 40 שנים של 10.40).

ממצאי המחקר מציעים כי לנזק כלייתי או אבנורמליות מבנית בילדות יש השלכות ארוכות טווח על תפקוד הכלייתי.

N Engl J Med. 2018;378:428-438

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה