משפחה

חשיבות רמות טסטוסטרון ואסטרדיול בסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים (J Am Coll Cardiol.)

במאמר שפורסם במהלך חודש יוני בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי יחס מוגבר בין רמות טסטוסטרון לאסטרדיול בנשים לאחר-מנופאוזה מלווה בסיכון מוגבר לאוטם שריר הלב, אירועים מוחיים ואי-ספיקת לב, לאורך 12 שנים. מהמחקר עולה עוד קשר בין רמות טסטוסטרון כולל גבוהות יותר ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ובין רמות אסטרדיול מוגברות ובין סיכון מופחת למחלת לב כלילית.

המחקר כלל 2,834 נשים מדגם MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis), כולן היו לאחר-מנופאוזה וללא מחלות לב וכלי דם בתחילת המחקר. הניתוח הסופי לקח בחשבון משתנים דמוגרפיים, אורחות חיים וסיכון בינוני למחלות לב וכלי דם, אשר כללו בין השאר לחץ דם סיסטולי, רמות שומנים בדם, טיפול בתרופות להפחתת לחץ דם והפחתת רמות שומנים בדם, סוכרת ותפקוד כלייתי.

במהלך חציון מעקב של 12.1 שנים, 283 נשים פיתחו מחלות לב וכלי דם, 171 אובחנו עם מחלת לב כלילית ו-103 פיתחו אי-ספיקת לב.

החוקרים מדווחים כי עליה של סטיית תקן אחת בלוגריתם יחס טסטוסטרון/אסטרדיול לוותה בסיכוי מוגברת להיארעות מחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 1.19), מחלת לב כלילית (יחס סיכון של 1.45) ואי-ספיקת לב (יחס סיכון של 1.31).  בנוסף, בקרב הנשים תועד סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים (יחס סיכון של 1.14) ומחלת לב כלילית (יחס סיכון של 1.20) לכל סטיית תקן אחת של רמות טסטוסטרון. עם זאת, באלו עם רמות אסטרדיול גבוהות יותר תועד סיכון נמוך משמעותית למחלת לב כלילית (יחס סיכון של 0.77 לכל סטיית תקן). 

החוקרים מדווחים כי זוהה סיכון מוגבר לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה ירוד בנוכחות יחס גבוה יותר בין טסטוסטרון לאסטרדיול (יחס סיכון של 1.65). כמו כן, רמות אסטרדיול גבוהות יותר לוו בסיכון מופחת לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה ירוד של חדר שמאל (יחס סיכון של 0.60). עם זאת, לא זוהה קשר בין רמות ההורמונים בדם ובין הסיכון לאי-ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור של חדר שמאל.

מניתוח נוסף, לאחר הוצאת כל הנשים שנטלו טיפול הורמונאלי, עלו תוצאות דומות לניתוח העיקרי. יחס גבוה יותר בין רמות טסטוסטרון לאסטרדיול לווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית (יחס סיכון של 1.55) ואי-ספיקת לב (יחס סיכון של 1.51), בעוד שרמות אסטרדיול גבוהות יותר לוו בסיכון מופחת למחלת לב כלילית (יחס סיכון של 0.76).

J Am Coll Cardiol. Published online May 28, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה