משפחה

הפרעות נשימה בשינה עשויות להשפיע לרעה על מסלולים מקשרים במוח (מתוך כנס SLEEP)

דום נשימה

הפרעות נשימה בשינה עשויות להוביל לשינויים בחומר הלבן במוח, העשויים לתרום לפגיעה בקישוריות תפקודית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס SLEEP.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה חשובה לשמירה על החומר הלבן במוח שינה מעודדת מיאלינזציה ופרוליפרציה של תאים מוקדמים במערכת העצבים המרכזית. הפרעות נשימה בשינה ואיכות שינה ירודה נקשרו עם שינויים בחומר האפור, אך מחקרים מעטים בחנו את ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על שינויים במבנה חומר לבן.

כעת השלימו החוקרים מחקר חתך שכלל נתוני מעבדת שינה והערכת מבנה מיקרוסקופי של החומר הלבן על-בסיס בדיקות Diffusion Tensor Imaging. מדגם המחקר כלל 138 מבוגרים, בגיל ממוצע של 68 שנים, ממדגם Wisconsin Sleep Cohort Study.

לאחר תקנון לערפלנים, הפרעת נשימה בשינה בדרגה חמורה יותר (מדד אפניאה-היפופניאה גבוה יותר) לוותה בצפיפות נמוכה יותר של החומר הלבן וניוון אקסונלי משמעותי יותר, אך ללא קשר עם שלמות אקסונים או מייאלין. השכמה ארוכה יותר לאחר התחלת שינה לוותה בשלמות וצפיפות קטנה יותר של מסילות חומר לבן, דה-מיילניזציה משמעותית יותר, אך הבשלה רבה יותר של החומר הלבן.

ממצאים אלו מצביעים על קשר לא-לינארי בין מאפייני השינה ובין המיקרו-מבנה של המוח והחוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבהיר את הקשר בין שינויים בחומר הלבן ובין מאפייני השינה.

מתוך כנס SLEEP

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה