משפחה

מומחים מטעם ה-AHA ממליצים על צריכת דגים פעמיים בשבוע למניעת מחלות לב וכלי דם (Circulation)

מומחים שלקחו חלק בועדה מדעית מטעם ה-AHA (American Heart Association) מייעצים למבוגרים לצרוך דגים פעמיים בשבוע במטרה לסייע בהפחתת הסיכון לאי-ספיקת לב, מחלת לב כלילית, דום לבבי פתאומי ואירוע מוחי איסכמי.

באופן ספציפי, אנשי ה-AHA ממליצים על דגים לא-מטוגנים בשבוע, עם עדיפות לדגים שמנים כמו סלמון, מקרל, הרינג, סרדינים, פורל, או טונה אלבקור, העתירים כולם בחומצות שומן אומגה-שלוש.

מנה שבועית אחת של דג שמן, דוגמת סלמון, מספקת את המינון היומי המומלץ של כ-250 מ”ג חומצות שומן רב-בלתי-רוויות, ארוכות-שרשרת, בעוד שמנות רבות של דגים רזים, דוגמת דג קוד, נדרשות להשגת הצריכה המומלצת.

אנשי הועדה מציינים כי בשנת 2012, הצריכה הממוצעת של מאכלי ים בארצות הברית עמדה על כ-1.3 מנות בשבוע, היקף שהיה גבוה מעט מממוצע של 1.1 מנות בשבוע בשנת 1999, אך עדיין פחות מהמומלץ כיום.

מהעדויות הזמינות עולה כי לחומצות שומן רב-בלתי-רוויות, ארוכות-שרשרת, השפעה חיובית על רמות טריגליצרידים, אלקטרופיזיולוגיה של הלב, תפקוד אנדותל ותתכן גם השפעה חיובית על לחץ הדם ודלקת, אם כי העדויות לכל התוצאים הללו מוגבלות בהערכת ההשפעה של חומצות השומן שמקורן בתזונה, בהשוואה לאלו שמקורן בתוספים.

המומחים מתייחסים גם לחשש בנוגע לכספת בדגים. הם מסבירים כי כספית קיימת במרבית מאכלי הים, אך בריכוזים גבוהים יותר בדגים גדולים, דוגמת כרישים, דג חרב, דג הלבנה וכדומה. בעוד שקוטנמינציה של כספית עשויה להיות מלווה בבעיות נוירולוגיות חמורות ביילודים, מהעדויות הנוכחיות עולה כי דקונטמינציה זו אינה משפיעה לרעה על הסיכון למחלת לב במבוגרים והתועלת של צריכת דגים עולה על הסיכונים הכרוכים בקונטמניציה של כספית, בפרט במידה וצורכים מגוון מאכלי ים.

ההמלצות הנוכחיות תואמות ליעדי Impact Goals של ה-AHA לשנת 2020, הממליצים לכלול מאכלי ים כחלק מיעדי דפוסי תזונה בריאה, כמו גם המלצות לתזונה ואורחות חיים מטעם ה-AHA משנת 2015.

באשר לתוספי שמן דגים, הועדה המייעצת ממליצה כנגד תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש לאוכלוסיה הכללית למניעת מחלה קרדיווסקולארית קלינית, בשל העדר עדויות מדעיות אודות ההשפעה על הסיכון למחלות לב וכלי דם. עם זאת, המומחים מציינים כי תוספי שמן דגים עשויים לסייע במניעת תמותה עקב מחלות לב בחולים זמן קצר לאחר אוטם לבבי ועשויים למנוע אשפוזים בחולי אי-ספיקת לב.

Circulation. Published online May 17, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה