משפחה

רמות חריגות של חומצה אורית מלוות בסיכון מוגבר לתמותה (Arthritis Rheum)

חוקרים מקוריאה מדווחים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת Arthritis & Rheumatology, כי הן רמות גבוהות והן רמות נמוכות של חומצה אורית מלוות בסיכון מוגבר לתמותה, עם קשר בצורת U בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה, תמותה קרדיווסקולארית ותמותה עקב ממאירות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חומצה אורית מוגברת נקשרה עם גאוט ואבני כליות, כאשר מחקרים אפידמיולוגיים הציעו כי תורמת גם ליתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם ותסמונת מטבולית. עם זאת, חומצה אורית הינה נוגדת-חמצון וייתכן כי רמות נמוכות יובילו לעקה חמצונית ופגיעה בתפקוד אנדותל, העלול להביא לעליה בסיכון ליתר לחץ דם וסוכרת.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 375,163 משתתפים במחקר Kangbuk Samsung Health Study, שגויסו בין השנים 2002-2012. הם אספו נתונים רפואיים מלאים אודות כלל המשתתפים, כולל טיפול תרופתי, הרגלי עישון ואלכוהול, פעילות גופנית, לחץ דם, מדד מסת גוף, רמות כולסטרול וסוכר בדם.

בשל הבדלים ברמות חומצה אורית בגברים ובנשים, הרמות סווגו בנפרד לשמונה קבוצות. בגברים, רמות חומצה אורית בקטגוריה התחתונה נעו בטווח 3.5-4.4 מ”ג/ד”ל ובעליונה עמדו על 9.5 מ”ג/ד”ל ומעלה. בקרב נשים, הקטגוריות המקבילות כללו רמות חומצה אורית של 2.5-3.4 מ”ג/ד”ל ושל 8.5 מ”ג/ד”ל ומעלה, בהתאמה.

בגברים, יחס הסיכון לתמותה מכל-סיבה באלו עם הריכוז הגבוה ביותר של חומצה אורית עמד על 2.39, בהשוואה לאלו עם רמות חומצה אורית בטווח 6.5-7.4 מ”ג/ד”ל (קטגוריית ריכוז חומצה אורית בה תועדו שיעורי התמותה הנמוכים ביותר), בעוד שיחס הסיכון באלו עם ריכוז חומצה אורית בקטגוריה התחתונה עמד על 1.58.

בדומה, בקרב נשים יחסי הסיכון לתמותה מכל-סיבה עמדו על 3.77 באלו עם ריכוז חומצה אורית בקטגוריה העליונה בהשוואה לאלו עם ריכוז חומצה אורית בטווח 3.5-4.4 מ”ג/ד”ל ועל 1.80 באלו עם ריכוז חומצה אורית בקטגוריה התחתונה.

עוד מדווחים החוקרים כי בגברים עם רמות חומצה אורית הגבוהות ביותר תועד סיכון מוגבר לתמותה קרדיווסקולארית ותמותה עקב ממאירויות (יחסי סיכון של 3.76 ו-2.67, בהתאמה), בעוד שבנשים עם הרמות הגבוהות ביותר תועד סיכון מוגבר לתמותה קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 11.44). רמות חומצה אורית נמוכות לא השפיעו משמעותית על הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית או עקב ממאירות בגברים, אך בנשים תועדו יחסי סיכון מוגברים לתמותה קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 3.96).

Arthritis Rheum 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה