משפחה

טיפול אנטיביוטי פומי עשוי להביא לעליה בסיכון לאבני כליות (J Am Soc Nephrol)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology מדווחים חוקרים כי חמש משפחות תרופות אנטיביוטיות לוו בסיכון מוגבר לאבני כליות, כאשר הסיכון היה בולט במיוחד עם תרופות Sulfa ובקרב ילדים ומתבגרים. ממצאי המחקר מרמזים כי חשיפה לחלק מהתרופות האנטיביוטיות הפומיות הינה גורם סיכון חדש לאבני כליות.

החוקרים בחנו את הקשר בין 12 משפחות תרופות אנטיביוטיות פומיות ובין אבני כליות במדגם שכלל 614 מרפאות כלליות, עם נתוני רשומות רפואיות ממוחשבות אודות למעלה מ-13 מיליון ילדים ומבוגרים בין 1994-2015 בבריטניה. הם התאימו 259,797 ביקורות ל-25,981 חולים עם אבני כליות, על-פי גיל, מין ומרפאה בעת האבחנה.

חשיפה לכל אחת מחמש משפחות תרופות אנטיביוטיות במהלך 3-12 החודשים שקדמו לתאריך האבחנה לוותה בסיכון מוגבר לאבני כליות. יחס הסיכויים המתוקן עמד על 2.33 עם תרופות ממשפחת סולפה, 1.88 עם צפלוספורינים, 1.67 עם פלאורוקוינולונים, 1.70 עם Nitrofurantoin/Methenamine ו-1.27 עם תכשירי פניצילין רחבי-טווח.

מניתוח הנתונים עלה כי היקף הקשר הנ”ל היה הגדול ביותר בגילאים צעירים ובמרווח של 3-6 חודשים מהופעת אבני כליות, כאשר כל משפחות התרופות למעט פניצילין רחבי-טווח, נותרו קשורות בקשר מובהק סטטיסטית במרווח של 3-5 שנים מהחשיפה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול אנטיביוטי פומי לווה בסיכון מוגבר לאבני כליות, כאשר הסיכון היה בולט במיוחד עם חשיפה לאחרונה לטיפול וחשיפה בגילאים צעירים. לממצאים אלו עשויות להיות השלכות אודות הפתוגנזה של המחלה והעליה בהיארעות אבני כליות, בפרט בילדים.

J Am Soc Nephrol. Published online May 10, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה