האם יש תועלת לשמני אמבט להקלה על אקזמה בילדים? (BMJ)

מתוצאות מחקר BATHE, שפורסמו בכתב העת The BMJ, עולה כי אין תועלת קלינית לתוספת שמני אמבט בילדים עם Atopic Dermatitis, בהשוואה לטיפול סטנדרטי.

מדגם המחקר כלל 482 ילדים בגילאי 1-11 שנים (גיל ממוצע של 5 שנים), עם מדד POEM בסיסי של 9.5 בקבוצת ההתערבות (תוספת שמני אמבט) ועל 10.1 בקבוצת הביקורת (ללא תוספת שמני אמבט). מדד POEM של 0-7 נקודות מעיד על אקזמה קלה, מדד של 8-16 נקודות משמעו אקזמה בינונית ומדד של 17-28 נקודות מרמז לאקזמה חמורה. ילדים עם אקזמה קלה מאוד לא נכללו במחקר.

המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו מרשם לתוספי אמבט מרופא המשפחה והתבקשו להשתמש בהם באופן סדיר למשך 12 חודשים. הרופאים המליצו על אחד משלושת שמני האמבט הנפוצים בבריטניה: Oilatum, Balneum או Aveeno.

מעט פחות משליש מהילדים ערכו פחות משלוש אמבטיות בשבוע, בעוד ששליש נוסף ערך 3-4 אמבטיות בשבוע ומעט יותר מ-36% מהילדים ערכו לפחות חמש אמבטיות בשבוע. לאחר תקנון לחומרת אקזמה בתחילת המחקר וכן למספר ערפלנים כולל שימוש בתחליפי סבון, מדד POEM בקרב ילדים שלא הוסיפו שמני אמבט היה גבוה ב-0.41 נקודות, בהשוואה למדדי POEM באלו בקבוצת ההתערבות. מדובר בהבדל קטן משמעותית מזה שנחשב לבעל חשיבות קלינית, כאשר הסף המקובל כיום הוא של 3 נקודות בסולם POEM.

לא תועדו הבדלים מובהקים בין שתי הקבוצות באף אחד מהתוצאים המשניים, כולל מדד POEM הממוצע לאחר 52 שבועות טיפול, איכות חיים ומספר התלקחויות או שימוש בתכשירים אחרים, דוגמת משחות סטרואידים או טיפול מקומי במעכבי קלצינאורין. עם זאת, ההבדל האחד שתועד בין הקבוצות זוהה בילדים שהתרחצו לפחות חמש פעמים בשבוע, כאשר בתת-קבוצה קטנה זו, מדד POEM היה גבוה יותר ב-2.27 נקודות באלו שלא השתמשו כלל בשמני אמבט, בהשוואה לקבוצת ההתערבות, רמז לכך שתתכן תועלת בעלת משמעות קלינית קטנה בקבוצה זו.

ממצאי המחקר מספקים עדות מוצקה לכך שתוספת שמני אמבט מספקים תועלת מינימאלית, אם בכלל, מעבר לטיפול הסטנדרטי לאקזמה בילדים.

BMJ 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה