משפחה

מהו יעד ריכוז חלקיקי LDL בחולי סוכרת? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society)

במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society נערך דיון באשר למחלוקת בנוגע לתועלת של רמות LDL (Low Density Lipoprotein) אולטרה-נמוכות, בהשוואה לרמות נמוכות באופן סביר יותר בקרב חולי סוכרת.

פרופ’ סטיב ניסן מאוהיו ופרופ’ הנרי גינזברג מניו יורק הציגו את עמדותיהם בנושא. בתחילת הדיון, פרופ’ ניסן טען כי התועלת של הפחתת רמות LDL היא רציפה ומתמשכת גם לרמות נמוכות באופן קיצוני, כאשר תוך כדי דבריו הציג שקופיות מהמחקרים הגדולים בנושא סטטינים, מחקרים להערכת Ezetimibe ולסיום המחקרים האחרונים להערכת מעכבי PCSK9. פרופ’ ניסן הדגיש כי בחלק גדול מהמחקרים, התועלת הרבה ביותר תוארה בחולי סוכרת.

לדברי פרופ’ ניסן, רמות LDL של 25 מ”ג/ד”ל הן טובות ובמחקר IMPROVE-IT עם Ezetimibe, הרמות הגיעו עד 15 מ”ג/ד”ל וזוהתה נסיגה מאסיבית בטרשת עורקים. הוא טען כי בקרב אנשים עם דיאטה פרימיטיבית הרצים בג’ונגל רמות ה-LDL נמוכות מאוד ואינם סובלים מאירועים קרדיווסקולאריים.

פרופ’ גינזברג פתח את דבריו בהסכמה עם פרופ’ ניסן וטען כי ידוע שיש יתרונות לרמות LDL נמוכות וכי הוא תומך בהפחתה די אגרסיבית של ריכוזי LDL, אך השאלה היא עד כמה נמוך לרדת. לטענתו, התועלת הרבה ביותר בהפחתת רמות LDL מתועדת כאשר בחולים עם רמות גבוהות מאוד חלה ירידה לרמות מתונות. 

מהנתונים הזמינים עולה כי ריכוז LDL הממוצע במבוגר בארצות הברית, שאינו נוטל טיפול תרופתי, נע סביב 130 מ”ג/ד”ל. במידה ואלו יחלו טיפול בסטטינים במינון גבוה, אזי ניתן להפחית את ריכוז ה-LDL לערכים סביב 70-80 מ”ג/ד”ל. עם תוספת Ezetimibe ניתן להפחית את רמות LDL ל-50 מ”ג/ד”ל.  עם זאת, עולה השאלה אם צפויה תועלת נוספת להפחתת רמות LDL אל 20 מ”ג/ד”ל או 15 מ”ג/ד”ל.

המומחים מציינים כי בפרט עם טיפול אינטנסיבי בסטטינים, קיימת עליה בהופעת סוכרת חדשה, אך לדבריהם, למרות עליה זו, התועלת של הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם עולה על העליה בסיכון לסוכרת חדשה. פרופ’ גינסברג טוען כי ההשפעה של סטטינים על התפתחות סוכרת חדשה תועדה לראשונה במחקר JUPITER, כאשר לדבריו ניתן לנחש מי יפתח סוכרת והסביר כי החולים בסיכון הגבוה ביותר הם אלו עם טרום-סוכרת, תסמונת מטבולית ועמידות לאינסולין.

לא ברור אם מדובר בהשפעה של סטטינים בלבד, או שמא קשורה להפחתה אינטנסיבית של רמות LDL ולכן צפויה גם עם תרופות ממשפחת מעכבי PCSK9. ממחקר FOURIER עלה כי המוגלובין מסוכרר לא השתנה לאורך חציון מעקב של 2.5 שנים, אך צוין כי דרושים הרבה יותר נתונים. בשלב זה אין מספיק נתונים אודות השפעות מעכבי PCSK9 או Ezetimibe על הסיכון להתפתחות סוכרת חדשה.

פרופ’ ניסן הזכיר בתשובה לשאלה מהקהל כי אין כל עדות לכך שרמות LDL נמוכות מלוות בעליה בסיכון לממאירות. באשר להשפעות הקוגניטיביות האפשריות של סטטינים, פרופ’ ניסן טען כי אינו מאמין כי מדובר בסוגיה בעלת משמעות.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה