משפחה

האם טיפול הורמונאלי חליפי עשוי להביא לשיפור במבנה ותפקוד הלב של נשים לאחר מנופאוזה? (PLoS ONE)

בקרב נשים הנוטלות טיפול הורמונאלי חליפי במהלך מנופאוזה ניתן לזהות שינויים במבנה ותפקוד הלב, המלווים בסיכון מופחת למחלות לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מבריטניה, שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת PLoS One.

להערכת ההשפעה של טיפול הורמונאלי חליפי על מבנה ותפקוד הלב, החוקרים השלימו מחקר חתך שהתבסס על נתוני UK Biobank, מחקר מבוסס-אוכלוסיה גדול, הנמשך בימים אלו.המאגר כולל נתוני שאלונים, מדדים גופניים ודגימות ביולוגיות אודות למעלה מ-500,000 משתתפים בגילאי 40-69 שנים בין 2006-2010. בנוסף, בדיקות הדמיה בוצעו בקרב 100,000 משתתפים במדגם המקורי, כולל בדיקת MRI של הלב וכלי דם.

בניתוח הנתונים הנוכחי, החוקרים בחרו 1,604 נשים סביב מנופאוזה, אשר השלימו MRI של הלב וכלי דם. כל הנשים הללו לא סבלו ממחלות לב וכלי דם ברקע.

מבין המשתתפות, 513 נשים (32%) נטלו טיפול הורמונאלי חליפי במשך לפחות שלוש שנים, כאשר 1,091 נשים לא נטלו מעולם טיפול זה. חציון משך הטיפול החליפי עמד על שמונה שנים והגיל הממוצע בעת התחלת הטיפול עמד על 47.6 שנים. בעת ביצוע בדיקת ההדמיה, 78 נשים (15.2%) עדיין נטלו טיפול הורמונאלי חליפי.

משתתפות שנטלו טיפול הורמונאלי חליפי היו מבוגרות יותר משמעותית, בהשוואה לאלו שלא נטלו טיפול זה (גיל ממוצע בתחילת המחקר של 65.4 לעומת 61.3 שנים, בהתאמה). לא תועדו הבדלים סוציו-כלכליים משמעותיים בין הקבוצות.

בקרב נשים שנטלו טיפול הורמונאלי חליפי תועד מקטע פליטה נמוך יותר של חדר שמאל בתום דיאסטולה, בהשוואה לאלו שלא נטלו טיפול זה (122.8 לעומת 119.8 מ”ל, עם גודל השפעה של 2.4%-), ונפח פעימה קטן יותר משמעותית )72.1 לעומת 74.3 מ”ל, עם גודל השפעה של 3.1%-).

הנפח המקסימאלי של הפרוזדור השמאלי היה גם כן קטן יותר משמעותית בקרב נשים שנטלו טיפול הורמונאלי חליפי, בהשוואה לאלו שלא נטלו טיפול זה (60.2 לעומת 57.5 מ”ל, גודל השפעה של 4.5%-).

החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בנפח חדר שמאל בתום-דיאסטולה, במסת חדר שמאל ובמקטע הפליטה של חדר שמאל.

החוקרים מציינים כי למועד התחלת הטיפול ההורמונאלי החליפי לפי תקופת המנופאוזה לא הייתה השפעה שונה על נפח פרוזדור או חדר שמאל. הטיפול ההורמונאלי החליפי לא לווה בהשפעות שליליות על מבנה או תפקוד הלב. למעשה, נפח קטן יותר של פרוזדור שמאל או חדר שמאל לווה בתוצאות קרדיווסקולאריות טובות יותר.

PLoS ONE. 2018;13:e0194015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה