משפחה

שינויים גנטיים המעלים סיכון למחלת אלצהיימר עשויים להשפיע על תפקוד ומבנה המוח בילדים (Am J Psychiatry)

מנתונים חדשים עולה קשר אפשרי בין הסיכון הגנטי למחלת אלצהיימר ובין תפקוד המוח ומבנה ההיפוקמפוס בילדות, רמז למקור נוירו-התפתחותי למחלה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת American Journal of Psychiatry.

החוקרים בחנו את הקשר בין מדד סיכון פוליגני למחלת אלצהיימר ובין היכולות הקוגניטיביות ונפח ההיפוקמפוס בשני מדגמי ילדים מברזיל, בגילאי 6-14 שנים 364 במדגם אחד ו-352 במדגם שני. הם כימתו את הסיכון הגנטי למחלת אלצהיימר באמצעות סיכום סטטיסטי מפרויקט International Genomics of Alzheimer’s Project.

במדגם הראשון, כל עליה של יחידה אחת בממוצע סטיית התקן במדד הסיכון הפוליגני ניבא משמעותית ירידה של 0.185 נקודות בממוצע סטיות התקן בזיכרון המיידי וירידה של 0.282 בזיכרון מאוחר. התוצאות היו דומות במדגם השני.

ממצאים אלו לא נבעו רק מאלל APOE-ε4 או מכל פולימורפיזם נתון אחר, אלא מצבר הסיכון הגנטי. העדר הקשר עם APOE-ε4 מעיד כי ההשפעה של אלל זה על הנטייה למחלת אלצהיימר עשויות לבוא לידי ביטוי קליני רק בשלב מאוחר יותר במהלך החיים. עוד עולה התיאוריה כי ההשפעות של פולימורפיזם הקשור עם מחלת אלצהיימר בשלב מוקדם בחיים עשויות להשפיע על הסיכון להשפעות APOE בגיל מבוגר יותר.

החוקרים זיהו עוד כי נפח ההיפוקמפוס היה נמוך יותר בשני הצדדים בילדים עם מדדי סיכון פוליגניים גבוהים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הסיכון הגנטי למחלת אלצהיימר מלווה בתוצאות פחות טובות במשימות זיכרון, גם עשרות שנים טרם הופעת המחלה.

Am J Psychiatry. Published online March 2, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה