משפחה

אין יתרון לתרופות ממשפחת אופיואידים בהקלה על כאבי גב או דלקת מפרקים (JAMA)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על עדויות נוספות התומכות בטענה כי אופיואידים אינם עדיפים על תרופות שאינן אופיואידים בטיפול במקרים של כאב גב בדרגה בינונית עד חמורה או בהקלה על כאב משנית לאוסטיאוארתריטיס של הירך או הברך.

החוקרים גייסו למחקר 240 חולים, כולל 156 חולים שסבלו מכאב גב כרוני ו-84 חולים עם כאב משנית לאוסטיאוארתריטיס של הברך או הירך. הם העריכו את החולים בין יוני 2013 ועד דצמבר 3015, עם מעקב עד דצמבר 2016.

החוקרים מציינים כי הטיפול התרופתי ניתן בגישת טיפול למטרה וכלל רוקח, אשר סקר את יעדי הטיפול של החולים והיסטוריית טיפול קודם. כל החולים קיבלו תרופות בשלושה שלבים.

בקבוצת הטיפול באופיואידים, שלב 1 כלל מורפין בשחרור מיידי, Hydrocodone/Acetaminophen, או Oxycodone בשחרור-מיידי. השלב השני כלל מורפין בעל פעילות ממושכת או Oxycodone בעל פעילות ממושכת והשלב השלישי כלל מדבקת פנטניל.

בקבוצת הטיפול בתרופות שאינן אופיואידים, השלב הראשון כלל פראצטמול או נוגד דלקת שאינו סטרואידים, השלב השני כלל טיפול פומי משלים (דוגמת Nortriptyline, Amitriptyline או Gabapentin) ומשככי כאבים מקומיים (דוגמת Capsaicin או Lidocaine) והשלב השלישי כלל תרופות ל-Pregabalin, Duloxetine ו-Tramadol.

החולים חזרו למעקב חודשי עד התייצבות משטר הטיפול ולאחר מכן שבו כל 1-3 חודשים. החוקרים לא היו מודעים לקבוצה אליה השתייכו החולים.

מהנתונים עולה כי במהלך 12 החודשים הראשונים לא היו הבדלים בתפקוד על-רקע כאב בין קבוצת הטיפול באופיואידים וקבוצת הטיפול בתרופות אחרות, כפי שנקבע לפי מדד BPI (Brief Pain Inventory), אשר הוגדר כתוצא העיקרי של המחקר. מדד BPI הממוצע עמד על 3.4 נקודות בקבוצת הטיפול באופיואידים לעומת 3.3 בקבוצת הטיפול בתרופות אחרות.

עוצמת הכאב, כפי שנקבע לפי מדד חומרת הכאב בסולם BPI, הייתה טובה יותר משמעותית בקבוצת הטיפול בתרופות שאינן אופיואידים. לאחר שנה אחת, ממוצע חומרת הכאב לפי סולם BPI עמד על 4.0 בקבוצת הטיפול באופיואידים, לעומת 3.5 בקבוצת הטיפול בתרופות אחרות.

מבין המשתתפים שנטלו אופיואידים, 69 חולים (59%) דיווחו על תגובה תפקודית, שהוגדרה כשיפור של 30% ומעלה במדד ההפרעה של כאב לתפקוד בסולם BPI. מבין המשתתפים שלא נטלו אופיואידים, 71 חולים (60.7%) דיווחו על שיפור בתגובה התפקודית.

באשר לשיפור בעוצמת הכאב (שיפור של לפחות 30% במדד חומרת BPI), ב-48 חולים בקבוצת הטיפול באופיואידים תועד שיפור, בהשוואה ל-63 חולים בקבוצת הטיפול בתרופות אחרות (41% לעומת 53.9%, בהתאמה).

לא תועדו הבדלים משמעותיים בתוצאי הסיום המשניים בין שתי הקבוצות, למעט ב הערכת חרדה, שהייתה טובה יותר בקרב המטופלים באופיואידים, בהתאם להשפעה של מערכת האופיואידים האנדוגנית על מצוקה נפשית ודחק.

JAMA. 2018;319:872-882

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה