משפחה

מומחים טוענים כי ביופסיה נוזלית עדיין אינה מוכנה לשימוש (J Clin Oncol)

ביופסיה נוזלית, בדיקה היכולה לזהות דנ”א של תאי גידול בדגימות דם (Circulating Tumor DNA), עדיין אינה מוכנה לשימוש לאבחנה או טיפול במקרים של גידולים סולידיים בשלב מוקדם או מתקדם, כך עולה מסקירת מומחים חדשה, שפורסמה במהלך חודש מרץ בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

המומחים טוענים כי הבדיקות גם אינן שימושיות, מחוץ לתנאי מחקר, לניטור אחר חולים עם מחלה שיירית מינימאלית לאחר טיפול דפיניטיבי לסרטן, וכן אינן יעילות כבדיקות סקר למחלות ממאירות.

במאמר מסבירים הכותבים כי מדובר בתחום המעורר עניין רב בקרב פתולוגים ואונקולוגים, הזוכה לפרסום מסחרי נרחב והתרגשות רבה בקרב הציבור. הם סברו כי הגיעה העת לבחון את הספרות ולהתבסס על גישה מבוססת-ראיות לשימוש בבדיקות ctDNA.

במסגרת הסקירה, חברי הפאנל זיהו 77 מאמרים רלבנטיים בספרות הרפואית. הם בחנו את כל העדויות אודות יכולת הבדיקות לזהות באופן מהימן וריאנטים בעלי עניין (תוקף אנליטי); אם בדיקה זיהתה באופן מדויק נוכחות או העדר מצב פתולוגי או ניבאה תוצאות בחולים (תוקף קליני); ואם השימוש בבדיקה הביא לשיפור התוצאות במטופל (שימושיות קלינית).

החוקרים התקדמו בעיקר בשימוש בבדיקות ctDNA במקרים של ממאירות גרורתית, מאחר וזהו התחום שנבחן באופן המקיף ביותר. הרבה פחות מחקרים בחנו את השימוש בביופסיה נוזלית בתנאים אחרים.

הכותבים מדגישים כי רק בדיקת ctDNA המבוססת על PCR (Polymerase Chain Reaction) אושרה ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי וה-EMA (European Medicines Agency). מדובר בבדיקת COBAS לזיהוי וריאנטים בגן EGFR בחולים עם ממאירות מסוג NSCLC (Non Small Cell Lung Cancer). בדיקה נוספת זמינה באירופה לזיהוי מוטאציית KRAS בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום.

חברי הפאנל מציינים כי הבדיקות הדגימו תוקף קליני אך השימושיות הקלינית בתנאים אלו מבוססת על נתונים רטרוספקטיביים. גם לאור האישורים הללו, חברי הפאנל טוענים כי על רופאים להמשיך ולהתבסס על דגימות רקמה במידה ולא זוהה דבר בבדיקות ctDNA. הם מוסיפים כי רמות ctDNA עשויות לרדת בזמן שהגידול עדיין מגיב לטיפול, וכתוצאה מכך, הרגישות של הבדיקה עשויה להיפגע.

באשר לסוגי גידולים מעבר ל-NSCLC וסרטן מעי גס ורקטום, ישנן עדויות מוגבלות התומכות בתוקף הקליני של בדיקת ctDNA.

השימושיות הקלינית של בדיקות שפותחו לזיהוי וריאנטים אחרים העשויים לשמש כיעד טיפול, דוגמת מוטאציית BRAF בחולי מלנומה, עדיין אינה מוכחת.

המומחים כותבים כי למרות שבדיקות ctDNA עשויות לזהות וריאנטים בגידולים ממאירים, וריאנטים אלו עשויים שלא לנבא את טיב התגובה לטיפולים המכוונים באופן תיאורטי כנגד הוריאנט הנ”ל.

J Clin Oncol. Published online March 5, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    ממאירויות משניות תועדו ב-4.3% מכלל דיווחי אירועים חריגים בקרב חולים לאחר טיפול Chimeric Antigen Recpetor T-Cell (או CAR T), כאשר ממאירויות של תאי T היוו רק 0.15% מכלל הדיווחים ו-3.54% מכלל הממאירויות הראשוניות הנוספות, כך עולה מניתוח נתוני אירועים חריגים שדווחו למנהל המזון והתרופות האמריקאי כפי שפורסם במאמר בכתב העת Blood. במהלך חודש נובמבר בשנת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ לטיפול ב- Pontatinib לשימוש עם טיפול כימותרפי במבוגרים עם אבחנה חדשה של לויקמיה מסוג ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) עם כרומוזום פילדלפיה חיובי. בעקבות אישור זה של מעכב טירוזין קינאז מדור שלישי, מדובר בטיפול הממוקד הראשון המאושר לשימוש מוקדם במבוגרים עם לויקמיה מסוג ALL […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    האם לאנדומטריוזיס השפעה על הסיכון לממאירות? (Int J Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Oncology עולה קשר סיבתי בין אנדומטריוזיס ובין הסיכון למחלות ממאירות, עם עדויות המצביעות על סיכון מוגבר לסרטן שחלות, ממאירות עורית, ממאירות המטולוגית וסרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר בין אבחנה של אנדומטריוזיס ובין סוגים מסוימים של מחלות […]

  • מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    מה בין חשיפה תעסוקתית לאזבסט ובין הסיכון לסרטן וושט? (Int J Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תעסוקתית לאזבסט מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט, הן מסוג אדנוקרצינומה והן מסוג תאי קשקש. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ממאירות של הוושט, הכולל קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה, הינה מחלה ממארת עם פרוגנוזה גרועה ושיעורי תמותה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה